Dr Bajagić: Slike povrijeđenih u udesima se ne zaboravljaju

Bajagić kaže kako su u tom smislu, posebno teške noćne smjene, “kada usred noći morate biti koncentrisani i reagovati kao i preko dana”
514 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 17:42h

Stresna je situacija kad i pored sve vaše pružene pomoći ne uspijete da spasite život pacijenta. Kad morate da nepripremljenoj porodici saopštite smrt bliskog člana porodice. Sa sobom nosite i slike masakriranih tijela iz saobraćajnih udesa, jauke povrijeđeni”, kaže dr Momčilo Bajagić iz podgoričkog Zavoda za hitnu pomoć, govoreći o stresu na radnom mjestu.

Dodaje kako su “to samo neke od mnogobrojnih neprijatnih slika i zvukova koje nosite sa sobom i kad se završi radno vrijeme i odete kući”.

Kompletno osoblje Hitne pomoći je, navodi Bajagić, svakodnevno u znaku grča i žurbe

“Najmanje kašnjenje može dovesti u pitanje život pacijenta, a nekada zavisi od samo nekoliko minuta. Morate stručno i odgovorno da pomažete pacijentima jednako kako u prvom satu radnog vremena, tako i u dvadeset četvrtom”, priča dr Bajagić.

“Na osnovu postavljenih pitanja pacijentu vršimo trijažu poziva i određujemo redosljed kućnih posjeta, gdje svaka loša ocjena kućne posjete može ugroziti nečiji život", priča Bajagić.

Nekada pacijentu pružate pomoć, kaže on, a znate da vas u hodniku čekaju hitni slučajevi. Dešava se da rodbina koja dovede pacijenta i sami pacijenti nemaju razumijevanja za rad rad ljekara, jer "svakome je njegova bolest najteža”.

“Imamo dosta situacija kad stepenicama, uskim hodnicima, liftovima, nosimo pacijente koji su nekada teži od nas. Životi pacijenata su u našim rukama, a brze procjene i odluke su naša svakodnevica.

Vremenom ovako odgovoran, težak i stresan posao vam postane rutina, a stres preraste u zadovoljsvo što ste nekome spasili život. Mi smo ljudi od krvi i mesa, ali i heroji 'koji samo rade svoj posao'”, navodi dr Bajagić.

Kućne posjete posebno teške

Na terenu, priča, u kućnim posjetama, “sami ste sa pacijentom, nemate mogućnost da se konsultujete sa drugim kolegama”.

Dijagnostička sredstva, skener, rendgen, laboratorija, ne mogu zbog glomaznosti da se nose na teren i “kvalitet dijagnoze i terapije zavisi samo od vas”.

“Sama priroda situacije u kojoj se nalazite, gdje morate u kratkom vremenu da riješite slučaj, nosi veliku dozu stresa u sebi. Morate imati dobro znanje iz svih oblasti medicine, jer je svakodnevno prisutna čitava lepeza različitih hinih slučajeva koji nam dolaze od povreda, trovanja, saobraćajnih udesa, upucavanja, infarkta”, priča o svom poslu dr Bajagić.

Kompletno osoblje Hitne pomoći je, navodi, svakodnevno u znaku grča i žurbe, od doktora, preko medicinskih tehničara, vozača, higijeničarki, jer svakodnevno gledaju, za običnog čovjeka, neprijatne situacije.

Galerija

Bonus video: