Barović ostao bez dva stana

Radovi na objektu su bili završeni u julu 1996. godine, po kojima je tuženi bio dužan da dva stana preda do kraja juna
439 pregleda 0 komentar(a)
Vesko Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vesko Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.11.2011. 08:24h

Zbog zastarjelosti potraživanja, Vrhovni sud uvažio je reviziju firme Industriaimport- Industriaimpeks, preinačio presude Apelacionog i Privrednog suda i odbio zahtjev firme “Izbor Bar” koja je tužbom tražila dva stana u Podgorici ili protivvrijednost.

Firma “Izbor Bar”, koja je u vlasništvu Veselina Barovića obavezna je da i Industriaimportu kojeg je zastupao advokat Vladan Bojić, a čiji su vlasnici Sreten Đikanović i Janko Radunović, isplati nešto više od četiri hiljade eura na ime sudskih troškova.

Prethodno je Privredni sud, a zatim i Apelacioni, uvažio tužbu Barovića, a isto je učinio i Vrhovni sud nakon što je prethodno presudio u korist Bojićevog klijenta.

Industriaimport je prethodno bila obavezna preinačenim presudama da plati 126.000 eura Barovićevoj firmi. Prilikom posljednjeg odlučivanja Vrhovni sud nije uvažio stav Bojića da je potpisani protokol o ustupanju dva stana proizvodio pravno dejstvo, ali je uvažio njegov prigovor o zastarjelosti.

U odluci Vrhovnog suda podsjeća se da su ugovorima od 2. oktobra 1990. ugovarači odredili da će Industriaimport stanove, koji se nalaze u Bloku pet, predati u roku od 14 mjeseci od uvođenja u posao. Radovi na objektu su bili završeni u julu 1996. godine po kojima je tuženi bio dužan da dva stana preda do kraja juna.

“Prema tome, potraživanje tužioca dospjelo je najkasnije krajem jula 1996. Kako je tužba podnesena 22. decembra 1999. to je protekao rok zastarjelosti. To je razlog zbog kojeg je obje presude valjalo preinačiti i tužbeni zahtjev odbiti kao neosnovan”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

U odluci Vrhovnog suda se navodi da su presude Apelacionog i Privrednog suda u dijelu koji se odnosio na prigovor zastarjelosti potraživanja donijete na pogrešnoj primjeni materijalnog prava.

Bonus video: