Spremni ste za trajnu promjenu boje očiju?

Oči pacijenta neće biti odmah drugačije - nakon prve nedjelje boja očiju će zapravo biti tamnija od prirodne, a plava boja će se pojaviti tek za jednu do tri sedmice
140 pregleda 0 komentar(a)
oko, oči, vid, Foto: Shutterstock.com
oko, oči, vid, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.11.2011. 16:07h

Američki ljekar Greg Homer se upustio pinirski poduhvat i pokušava da laserom promijeni boju očiju pacijenta, prenosi BBC.

Dr. Homer tvrdi da izloženost laserkoj svjetlosti za 20 sekundi može da ukloni pigment smeđih očiju koje će postepeno postati plave.

Za nastavak njegovih kliničkih istraživanja trebaće mu oko 42.000 eura.

Drugi lejkari, međutim, upozoravaju da sa sličnim tretmanima treba biti oprezan, jer uništavanje pigmenta oka može da uzrokuje ozbilje probleme, ukoliko se ne kontroliše količina svjetla kojoj se oči izlažu.

Stroma Medical, kompanija koja se sprema za komercijalizaciju postupka, procjenjuje da će kraj testiranja procesa biti završen za oko 18 mjeseci.

Proces promjene boje očiju podrazumijeva kompjuterizovan sistem koji uzima sliku rožnjače i označavanje dijela koji će biti tretiran. Laserom se tada tretira tačka po tačka rožnjače. Postupak se ponavlja nekoliko puta. Iako djeluje dugo, tretman zapravo traje svega 20 sekundi.

Dr Homer objašnjava da se tokom tretmana koriste dvije frekvencije koje apsorbuju tamne pigmente. Ljekar tvrdi da tretmanom ne može biti oštećen ostatak oka.

Oči pacijenta neće biti odmah drugačije - nakon prve nedjelje boja očiju će zapravo biti tamnija od prirodne, a plava boja će se pojaviti tek za jednu do tri sedmice. Kako se pigment ne obnavlja, proces nije reverzibilan, tako da je nemoguće vratiti staru boju očiju.

I dok je dr Homer siguran u svoj postupak, kolege stručnjaci su rezervisani oko svega.

"Pigment je tu s razlogom i njegovo gubljenje može da izazove probleme sa vidom, kao što je pojava dupliranja slika", kaže Lari Benžamin, hirurg konsultant u jednoj bolnici u Velikoj Britaniji.

Dr Homer, međutim, navodi da problema ne može biti, jer se postupkom uklanja samo površinski dio pigmenta.

"U pitanju je samo trećina do jedne polovine debljine sloja pigmenta, tako da njegovo uklanjanje nema medicinski značaj", tvrdi Homer.

Dr Homer je prvi patent za laserski tretman prijavio 2001, ali je tek 2004. počeo sa eksperimentima na životinjama. Sa životinja, testiranja je proširio na leševe, da bi 2010. eksperimente nastavio na bolesnicima u Meksiku.

Bonus video: