Na Žabljaku promovisana knjiga "Rusi u Vasojevićima"

Knjiga tematski prikazuje početke ruskog interesovanja za Vasojeviće, od vremena petra Velikog do prvog svjetskog rata i peroid od Oktobarske revolucije
0 komentar(a)
"Rusi u Vasojevićima", Foto: Obrad Pješivac
"Rusi u Vasojevićima", Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 04.11.2011. 12:38h

Novinar, publicista i književnik Branislav Otašević sinoć je u Književnom klubu i Centru za kulturu iz Žabljaka predstavio svoju knjigu "Rusi u Vasojevićima".

Kako je autor u svom obraćanju okupljenima kazao, knjiga je posvećena Rusima koji su stradali u Vasojevićima tokom minulih ratova, ruskim naučnicima koji su na razne načine proučavali teritoriju Vasojevića i Velike i ruskim emigrantima koji su se bavili prosvjetnim radom u Beranama, čuvali granicu kraljevine SHS, poginuli na granici 1924. godine i njihovom stradanju u drugom svjetskom ratu.

"Motiv za ovu knjigu našao sam 1968. godine, na groblju na karauli Jezerce, gdje je 1924. godine od ruku Arbanasa ubijeno 26 ruskih graničara", kazao je Otašević.

O knjizi su govorili i književnici Naod Vuković, Draško Vulević i Slobodan Čurović.

Rad je motivisan očuvanjem od zaborava veza dva bratska naroda. Knjiga tematski prikazuje početke ruskog interesovanja za Vasojeviće, od vremena petra Velikog do prvog svjetskog rata i peroid od Oktobarske revolucije, kada su ove prostore naselili brojni emigranti-prosvetari, ljekari i graditelji mostova i puteva.

Bonus video: