Crna Gora je mlada, a balet je posao mladih

O budućim angažovanjima u Baletskoj školi „Princeza Ksenija", ukrajinski majstor baleta govori za „Vijesti"
206 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 11:04h

Velikani baleta Konstantin Kostjukov i Duška Dragićević postali su gostujući profesori Baletske škole „Princeza Ksenija" u kojoj su nedavo otvorili i kancelariju za savjetovanje balerina i roditelja, pod nazivom „Zona komunikacija".

O budućim angažovanjima u Baletskoj školi „Princeza Ksenija", ukrajinski majstor baleta govori za „Vijesti".

Konstantin Kostjukov diplomirao je u Međunarodnom centru pozorišnog instituta Ukrajine u Kijevu kao pedagog i koreograf. Krajem osamdesetih dobio je zvanje prvaka baleta Teatra „Ševčenko" u Kijevu, a vrlo brzo angažovan je kao prvak u baletu Narodnog pozorišta u Beogradu, gdje je kao direktor radio do marta ove godine.

"Naša saradnja sa Baletskom školom 'Pinceza Ksenija' počela je prije deset godina"

Igrao je u baletima „Don Kihot", „Labudovo jezero", „Karmen", „Dama s kamelijama", „Romeo i Julija", sa brojnim ansamblima, kako iz Srbije, tako i sa inostranim, a samostalno se predstavio na brojnim svjetskim pozornicama.

Baletski spektakle "Rapsodija 29"

Crnogorska publika bila je u prilici da Kostjukova vidi u multimedijalnom baletskom spektaklu „Rapsodija 29", projektu Baletske škole „Princeza Ksenija", koji je premijemo izveden na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u maju ove godine.

Kostjukov je prvi put u Crnoj Gori

"Naša saradnja sa Baletskom školom 'Pinceza Ksenija' počela je prije deset godina, što je za baletsku karijera dug period. Počeci saradnje vezuju se za vrijeme kada je Vanja Pantović osnovala baletski studio koji je kasnije prerastao u ozbiljnu baletsku školu", kazao je Kostjukov, ističući da će u „Princezi Kseniji", on i primabalerina Duška Dragićević, biti angažovani svakog mjeseca, a sve u cilju formiranja jedne ozbiljne baletske trupe „koju Crna Gora treba da ima".

Kostjukov je prvi put u Crnoj Gori u ulozi predavača.

Sa talentom se počinje

Njegov budući rad, kao i njegove supruge Duške Dragićević, kako kaže, biće nastojanje da se na mlade polaznike škole prenesu sva ona iskustva iz njihovih bogatih karijera.

U Baletskoj školi 'Princeza Ksenija' ima puno talentovane djece, kako muzički, tako i fizikusom

"Balet zahtijeva puno posla. Djeluje lako, djeluje lijepo, ali iza njega stoje brojna razotkrivanja. Balet je pun tajni, edukacije, ne samo u fizičkom smislu, već i u muzičkom i stilskom.

Balet je splet mnogih profesija, a da bi bio prava čarolija, mora mu se prići s ljubavlju", komentariše Kostjukov naglašavajući da kada se bira umjetnička profesija kao što je balet, jedan od presudnih momenata je talenat.

"Talenat neko ima u većoj, neko u manjoj mjeri. Sa njim se počinje. On je odskočna daska, naročito u umjetničkim profesijama. U Baletskoj školi 'Princeza Ksenija' ima puno talentovane djece, kako muzički, tako i fizikusom, što je osnova za klasični balet. Sve što dolazi poslije je veliki rad", kazao je Kostjukov.

Velikan baleta Konstantin Kostjukov

Upoznavanje sa polaznicima

Prvi edukativni dolazak Kostjukova i Dragićević obilježiće upoznavanje sa polaznicima škole „Princeza Ksenija", a o budućim projektima, kako nam je kazao, još je rano govoriti.

Baletska škola 'Princeza Ksenija' je mlada, nju pohađaju djevojčice, najmlađe od četiri godine

"Sada više pričamo o programu, upoznajemo djecu. Rano je da pričamo o projektima, ali njih će svakako biti. Zbog tog konačnog proizvoda djeca i dolaze ovdje", kazao je Kostjukov naglašavajući da će jedan kontinuiran rad s balerinama „Princeze Ksenije" dovesti do stvaranja jedne profesionalne trupe, odnosno nacionalnog baleta koji treba da ima svaka ozbiljna država.

"U današnjem vijeku kultura treba svestrano da se razvija. Crna Gora je mlada, a balet je posao mladih. Uz priznate profesore sa velikim iskustvom, jedna profesionalna trupa mogla bi da se formira za sedam, osam godina.

Možda zvuči puno, ali to je normalan slijed školovanja. Baletska škola 'Princeza Ksenija' je mlada, nju pohađaju djevojčice, najmlađe od četiri godine, a znamo da se s klasičnim baletom počinje od devet, deset godina. Organizam mora da se formira i svijest da prihvati tako ozbiljnu profesiju kao što je klasični balet", zaključuje Kostjukov.

Strah izazvan ambicijom

Veliko iskustvo i rad sa mladim balerinama (Kostjukov i Duška Dragićević imaju svoju baletsku školu u Beogradu) ukazuju na moguće greške u samom pristupu klasičnom baletu.

Za balet je potrebno puno njihove ljubavi, podrške i strpljenja

"Roditelji moraju da budu oprezni kada se njihova djeca odluče za klasični balet, jer prevelike ambicije stvaraju i velike komplekse. Umjesto da budu podrška, roditelji često forsiraju ambicioznost, a to se najčešće ispostavi kao fatalna greška.

Za balet je potrebno puno njihove ljubavi, podrške i strpljenja, a škola će djeci dati ono što najbolje zna. Velike ambicije kod djece izazivaju strah da ne mogu, da im ne ide, da su nesposobna, a to su najgore situacije", komentariše Kostjukov.

Galerija

Bonus video: