Fetel nastavio dominaciju

Do kraja je ostalo da se voze trke za Veliku nagradu Abu Dabija i Brazila i ukoliko u njima slavi, izjednačiće se po broju pobjeda u jednoj sezoni sa legendardnim Mihaelom Šumaherom
69 pregleda 0 komentar(a)
Fetel, Foto: Reuters
Fetel, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2011. 11:44h

Njemac Sebastijan Fetel, koji je još prije tri nedjelje obezbedio odbranu trona, slavio je na trci za Veliku nagradu Indije koja je danas vožena u Nju Delhiju na stazi „Bad“.

Na cilj je stigao u vremenu 1:30:35.002 sata, drugi je, sa zaostatkom od osam sekundi, bio Britanac Dženson Baton, dok se na posljednji stepenik pobjedničkog postolja popeo Španac Fernando Alonso (zaostao 24 sekunde).

Ovo je za sjajnog Njemca bila 11. pobjeda ove sezone, a 21. ukupno u karijeri.

Do kraja su ostale još dvije trke, za Veliku nagradu Abu Dabija i Brazila.

Ukoliko i u njima slavi, Fetel će se izjednačiti sa legendarnim Mihaelom Šumaherom po broju pobjeda u jednoj sezoni, koju je postao 2004. godine.

Iako je davno obezbijedio novu titulu, Fetela nije htio da stane, pa je dominirao i u Nju Delhiju.

Mladi Njemac je vodio od starta do cilja, i nijednog trenutka niko nije uspio da mu zaprijeti, a tako je i postao novi rekorder po broju krugova koje je u sezoni proveo u vođstvu, pretekavši Najdžela Mensela, je držao rekord od 1992. godine.

Već nakon četiri kruga imao je prednost više od tri sekunde.

Baton je na drugoj poziciji, takođe, vozio usamljenu trku pa je jedina nepoznanica bila ko će se njima dvojici pridružiti na pobjedničkom postolju.

Na početku trke viđeno i nekoliko incidenata, u kojima je najteže prošao vozač Zaubera Kamui Kobajaši, koji je odmah odustao.

U prvoj krivini vinovnik incident bio je Rubens Barikelo, koji je zakačio svog timskog kolegu Pastora Maldonada, prije nego što su zakačili Tima Gloka i Kobajašija.

U drugom incidentu Jarno Truli (Lotus) imao je kontakt sa Glokom, poslije kojeg su svi umiješani u incident završili u boksu, a Njemac je kasnije odustao.

Malo više borbe viđeno je drugih ulazaka u boks za treće mjesto, kada je Alonso pretekao Marka Vebera i više mu nije dozvoljavao da bude ispred njega.

Istini za volju, Australijanac je imao nekoliko prilika da to uradi, ali ih nije iskoristio.

U posljednjih nekoliko krugova, najveću borbu vodili su za petu poziciju, između sebe, vozači Mercedesa, Niko Rozberg i Mihael Šumaher.

Ipak, nije bilo promjena u njihovom poretku do cilja, a iza njih slijedili su Luis Hamilton i Haime Algerusari, dok su osvajače bodova kompletirali Adrian Sutil i Serhio Peres.

Pobjedu i dominaciju u Indiji, Fetel je začinio u posljednjem krugu, koji je bio najbrži na čitavoj trci, nakon čega se popeo na svoj bolid i pozdravljao svoje, ali i navijače Red Bula.

Šampionat se nastavlja 13. novembra trkom za Velikom nagradom Abu Dabija na stazi "Jas Marina“.

Rezultati:

1. Sebastijan Fetel (Njemačka/Red Bul) 1:30:35.002

2. Dženson Baton (Velika Britanija/Meklaren) + 8.433

3. Fernando Alonso (Španija/Ferari) + 24.301

4. Mark Veber (Australija/Red Bul) + 25.529

5. Mihael Šumaher (Njemačka/Mercedes GP) + 1:05.421

6. Niko Rozberg (Njemačka/Mercedes GP) + 1:06.851

7. Luis Hamilton (Velika Britanija/Meklaren) + 1:24.183

8. Haime Algersuari (Španija/Toro Roso) + jedan krug

Generalni plasman vozača:

1. Sebastijan Fetel 374

2. Dženson Baton 240

3. Fernando Alonso 227

4. Mark Veber 221

5. Luis Hamilton 202

6. Felipe Masa 98

...

Generalni plasman konstruktora:

1. Red Bul 595

2. Meklaren 442

3. Ferari 325

4. Mercedes GP 145

5. Lotus Reno GP 72

6. Fors Indija 51

...

Bonus video: