Vuković: Kruna je uspjeh Lučića

"Čak devet naših trenera i trojica sudija imaju najveća svjetska zvanja i licence", rekao je Vuković.
219 pregleda 0 komentar(a)
Boris Vuković, Foto: Privatna arhiva
Boris Vuković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.10.2011. 09:27h

Iako su od sticanja nezavisnosti crnogorski karatisti osvojili 20 medalja na najvećim svjetskim i evropskim takmičenima u konkurenciji mlađih seniora, juniora i kadeta, te bronzu na najjačem prvenstvu Starog kontinenta ženskog kata tima u Slovačkoj 2007. (Milena Milačić, Tijana i Biserka Radulović), sa posebnim je oduševljenjim odjeknula zlatna medalja Danila Lučića u Maleziji.

Mlađi senior Onogošta, 20-godišnji Lučić je nakon šest blistavih pobjeda, u konkurenciji 42 takmičara slavio na II Svjetskom kupu za mlađe seniore (do 21 godine), takmičenju koje se održava zajedno sa Svjetskim prvenstvom za kadete i juniore.

"Oduševljenje nije izazvao samo podatak da smo takmičenje u Melaki u konkurenciji 81 zemlje zvanično završili na desetom mjestu, ispred Italije, Amerike, Njemačke, Rusije... Čak nije ni to što je Lučić napravio najveći uspjeh našeg karatea u borbama od sticanja nezavisnosti. Euforiju je prvenstveno izazvao podatak da su pobjede naših takmičara u Maleziji znak da smo na pravom putu. Prije samo godinu dana bili smo, skoro pa nijemi posmatrači najveće svjetske smotre. Mi čak nijesmo imali ni stručni štab, samo skoro izabranog predsjednika Vladimira Mrvaljevića", priča sekretar Karate saveza Boris Vuković.

Pa kako ste uspjeli da napravite taj kvalitativni pomak?

"Zahvaljujući predsjedniku, rodonačelniku ovog sporta koji je trenirao brojne naše šampione, skupili smo se, odbacili konvencionalni pristup i krenuli u ogroman volonterski rad. Čuvenog instruktora Antonija Olivu Sebu platili smo da uradi presjek i analizu stanja. Potom i saradnja sa Fakultetom za sport, angažovanje nutricionista, kondicionog trenera..."

"Na osnovu svega toga, desetočlani stručni štab na čelu sa selektorima Dragoljubom Fatićem i Slavenkom Bajićem je uradio program rada, koji je Upravni odbor KSCG jednoglasno usvojio i krenulo se u bespoštedan rad. Sad više nemamo samo dva kluba sa seniorima, već 12 iz svih krajeva zemlje čiji takmičari osvajaju medalje. Poslije Fudbalskog saveza imamo i najviše registrovanih sportista, a rezultatski smo među najusupješnijim savezima. Čak devet naših trenera i trojica sudija imaju najveća svjetska zvanja i licence", rekao je Vuković.

Bonus video: