Ivanović traži produženje pritvora za Kaliće

Amina i njen djever Mersudin uhapšeni su 27. jula na osnovu zahtjeva specijanog tužioca
90 pregleda 0 komentar(a)
nina ivanović, Foto: Boris Pejović
nina ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.10.2011. 07:43h

Specijali tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Đurđina Nina Ivanović uputila je juče predlog Vrhovnom sudu u kojem traži produženje pritvora supruzi odbjeglog Rožajca Safeta Kalića (42) Amini Kalić(29) i njegovom bratu Mersudinu (55).

“Tužilaštvo traži produženje pritvora jer istraga još nije završena”, kazala je Ivanović “Vijestima”.

Amina i njen djever Mersudin uhapšeni su 27. jula na osnovu zahtjeva specijanog tužioca. Za njenim suprugom Safetom Kalićem , koji je u bjekstvu, raspisana je Interpolova potjernica. Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo pranje novca, u iznosu od preko 7,2 miliona eura.

Ukoliko Vrhovni sud uvaži zahtjev tužilaštva, to će biti treće produženje pritvora za Kaliće.

Portparolka Višeg suda u Bijelom Polju Biljana Čović prekjuče je rekla “Vijestima” da je prethodni pritvor od dva mjeseca produžilo vanpretresno vijeće tog suda, iz istih razloga zbog kojih je sudija za istragu odredio pritvor do mjesec dana 29. jula. Ona je kazala da pritvor po rješenju sudije za istragu i vanpretresnog vijeća Višeg suda može da traje najduže tri mjeseca.

“O produženju pritvora nakon tog roka na predlog tužioca odlučuje Vrhovni sud, koji ga može produžiti najduže za još tri mjeseca" objasnila je Čovićeva.

Sudija za istragu Vukomir Bošković prvi jednomjesečni pritvor odredio je 29. jula po tri osnova - opasnost od bjekstva, uticaj na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i iz razloga što je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora duža od 10 godina. Drugi dvomjesečni pritvor odredilo je 29. avgusta vanpretresno vijeće Višeg suda.

Advokati okrivljenih Velibor Marković, Dragoljub Đukanović i Borivoje Borović, tražili su da se Amini Kalić ukine pritvor i odrede mjere nadzora kao što su „zabrana napuštanja boravišta“ i „oduzimanje putne isprave“.

Sudija Bošković je 4. avgusta usvojio zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva i odredio da se privremeno oduzme imovina Safeta Kalića, njegovog brata Mersudina i supruge Amine, ali i Safetove sestre Mersade i zeta Ernesa Šabotića.

Bonus video: