Gazirani napici mogu dovesti do nasilnog ponašanja djece

Istraživanje je sprovedeno među mladima od 14 do 18 godine iz siromašnijih sredina
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2011. 08:53h

Ispijanje gaziranih zaslađenih napitaka povezano je, poput konzumiranja alkohola i cigareta, sa nasilnim ponašanjem mladih, iako naučnici za sada ne mogu da utvrde mehanizam te povezanosti, navodi se u istraživanju grupe američkih istraživača iz Bostona.

Američki istraživači koji su pokušavali da utvrde eventualnu vezu između konzumiranja gaziranih pića i gojaznosti, konstatovali su da veza postoji, ali ne sa viškom kilograma, već sa nasilnim ponašanjem.

Utvrđeno je da srednjoškolci iz centra Bostona koji popiju više od pet limenki gaziranih napitaka tokom nedjelje, za 9 do 15 odsto imaju više šansi da učestvuju u bilo kojoj vrsti nasilja, za razliku od njihovih drugova koji popiju manje gaziranih napitaka.

Među onima koji piju 14 ili više limenki gaziranih sokova nedjeljno, 43 odsto nosi nož ili drugo oružje, više od 27 odsto se nasilnički ponaša prema djevojkama i više od 58 odsto prema drugovima

Ne znamo otkud tako jaka povezanost, kaže profesor i dodaje da je sasvim moguće da je ta povezanost samo indikator drugih problema.

Moguće je da nasilna djeca iz nekog razloga, zaista više puše i piju alkohol i gazirane napitke, dodaje on.

Istraživanje je sprovedeno među mladima od 14 do 18 godine iz siromašnijih sredina. Obuhvaćene su državne škole iz centra Bostona gdje je prema riječima Hemenveja, maloljetnička delinkvencija mnogo izraženija nego u bogatom predgrađu.

Ogromna većina ispitanika su djeca hispanoameričkog ili afroameričkog porijekla.

Među onima koji piju najviše jednu limenku sedmično, 23 odsto posjeduje nož ili neko drugo oružje, 15 odsto se nasilnički ponaša prema svojim djevojkama, a 35 odsto prema drugovima.

Među onima koji piju 14 ili više limenki gaziranih sokova nedjeljno, 43 odsto nosi nož ili drugo oružje, više od 27 odsto se nasilnički ponaša prema djevojkama i više od 58 odsto prema drugovima.

Nasilno ponašanje prema sestrama ili braći kreće se od 35 do 58 odsto ispitanika.

Bonus video: