Umjetnici iz Crne Gore koji su tragali za Draženom

Popović je u jednom intervjuu rekao da je Draženov portret njegov "najuspješniji portret koji se zasniva na potresnom i tragičnom događaju"
150 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2011. 16:30h

Dva velika umjetnika koji su rođeni u Crnoj Gori a afirmaciju stekli u Hrvatskoj, Vasko Lipovac i Dimitrije Popović, bili su nadahnuti sportistom koji je obilježio jednu eru košarke. U subotu se navršilo se 47 godina od rođenja košarkaškog Mocarta, Dražena Petrovića, čiji je talenat bio izazov i trag majstorima likovne umjetnosti.

Lipovac, vajar i slikar rođen u Kotoru 1931. godine, koji je umro zaboravljen od crnogorske javnosti, devedesetih godina je napravio spomenik Draženu.

Hrvatski Olimpijski Odbor je 1995. godine poklonio Olimpijskom muzeju u Lozani spomenik koji danas stoji u parku ispred olimpijske kuće. Postoji verzija po kojoj su vrućih devedesetih radikalne struje u hrvatskoj vlasti htjele da se riješe spomenika, jer nijesu bili zadovoljni Lipovčevim etničkim porijeklom.

Kako god, u muzeju u Lozani stoji i rad Dimitrija Popovića, slikara koji je pisao o Draženu i tražio njegov tragični portet.

Popović je u jednom intervjuu rekao da je to njegov "najuspješniji portret koji se zasniva na potresnom i tragičnom događaju"

Inače, u Šibeniku je u subotu otkriven bronzani spomenik Draženu Petroviću akademskog vajara Kažimira Hraste. Spomenik prikazuje košarkaša u njegovoj prvoj fazi karijere kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama, kao "simbol neraskidive povezanosti Šibenika i Dražena".

Bonus video: