Advokat: Čađenović na osnovu neistina o oružju tražio mjere tajnog nadzora

Advokati odbrane su tražili ukidanje pritvora za Dušića, Maksimovića i Đorđevića
154 pregleda 0 komentar(a)
državni udar, Foto: Printscreen
državni udar, Foto: Printscreen
Ažurirano: 27.04.2018. 17:42h

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Tok suđenja:

10:43 Današnji pretres se prekida i nastavlja 3. maja u 14.30 kada treba da svjedoči Brajan Skot.

Sud je odbio predloge za ukidanje pritvora i mjere nadzora.

10:38 Advokati odbrane su tražili ukidanje pritvora za Dušića, Maksimovića i Đorđevića. Tužilac se tome protivi. Branka Milić je tražila da se ukinu mjere nadzora nad njom, čemu se tužilac takođe protivi. Data je pauza od 10 minuta kako bi vijeće odlučilo o tim zahtjevima.

10:36 Advokat Radosavljević ukazuje da ne može biti dokaz to što su agenti FBI sačinili zabijlješku i da ne postoji izjava Brajana Skota, te da ga ne treba saslušavati na osnovu tih okolnosti.

10:26 Advokat Miroje Jovanović kaže da je u januaru 2017. godine zatraženo uvođenje mjera tajnog nadzora za Mihaila Čađenovića na osnovu navodu tužilaštva da su osobe uhapšene 16. oktobra iznajmljivali stanove i sobe u kojima su čuvali oružje, a da je već tada bilo poznato da nije bilo nikakvog oružja.

10:25 Pročitana potvrda o oduzimanju telefona "alkatel" Nikole Đurića.

10:15 Tužilac Čađenović ukazuje da novčanice oduzete od Dikića počinju sa serijskim brojevima NX i da dolaze iz istog izvora kao novac koji je prikazan juče, a koji je predao Saša Sinđelić. Dikićev branilac Jovović navodi da su telefoni korišćeni nakon oduzimanja i kompromitovani, i da ne smatra da se radi o novcu istog porijekla i zatražio da se utvrdi da li na novčanicama nađenih kod Dikića nalazi DNK Sinđelića.

Dikić je kazao da prikazan novac nema veze sa postupkom i da taj novac nije dobio od Sinđelića, već od prijatelja, te da se serijski brojevi ne slažu.

Advokat Radosavljević ukazuje da X u serijskom broju govori da je novčanica štampana u Njemačkoj ili Austriji, i da se radi o nekorektnom podmetanju Čađenovića da se govori o novcu kriminalnog porijekla, već da se samo radi o novcu iz istog izvora.

10:03 Pročitana je i potvrda o oduzimanju četiri telefona od optuženog Dikića, telefonske kartice, kao i dokumentacija. Pročitana je i potvrda o oduzimanju dva telefona optužene Hristić od 16. oktobra.

Dikić je pojasnio da Hristić nije komunicirala ni sa kim, već da je slala poruke u njegovo ime po njegovom uputstvu. On je naveo da nema primjedbi da se prikaže ono što će se koristiti u dokaznom postupku. Tužilac Čađenović je zatražio da se izvrši detaljan uvid u serijske brojeve četiri novčanice od po 500 eura koje su oduzete od Dikića.

9:52 Advokat Jugoslav Krpović je ukazao da je pretres vršen zbog sumnje u držanje oružja i eksplozivnih materija. Optužena Branka Milić kaže da ni danas ne zna gdje se nalazi ranac koji je imala sa sobom u hostelu i da su joj u sobi tražili isključivo mobilni telefon i da joj je tada oduzet, te da je to bilo petnaestak minuta posle ponoći.

9:42 Pročitana je potvrda o oduzimanju telefona "nokia" od Srboljuba Đorđevića, oduzimanju "samsunga" od Siniše Ćetkovića, oduzimanju telefona za koji nije navedena marka od Ivice Matića, oduzimanju telefona "LG" i "nokia" Dragana Maksića. Maksić je kazao da je njegov telefon oduzet kad i Dušiću i da nije znao šta je potpisivao.

Milić tvrdi da su im telefoni oduzeti prilikom upada u hostel. Pročitana je potvrda i o oduzimanju telefona "nokia" od Branke Milić.

9:40 Čita se potvrda o privremenom oduzimanju mobilnog telefona "samsung" od Aleksandra Aleksića, te o oduzimanju telefona "nokia" od Čurović Aleksandra.

9:36 Milan Dušić je kazao da je potpisao potvrdu, ali da nije tačno da mu je telefon oduzet kada je zapisano, već oko 3 ujutru.

9:28 Čita se potvrda o dobrovoljnoj predaji telefona "KAT" Mirka Velimirovića 16. oktobra. Telefon je sa dvije SIM kartice.

Advokat Radosavljević navodi da je podatak o dvije SIM kartice u suprotnosti sa onim što je pričao Velimirović. Advokat Jovanović ukazuje da potvrda pokazuje da Velimirović nije bio uhapšen 16. oktobra jer dobrovoljno predaje telefon.

9:20 Advokat Radosavljević ističe da se radi o postupku u kom je donijeta presuda i zaključen sporazum o priznanju krivice. Tužilac Čađenović navodi da se radi o jednom krivičnom postupku i da su zato pribavljeni dokazi sastavni dio dokaznog materijala.

Branka Milić smatra da zapisnik nije zakonit jer naredba nije zakonita.

9:10 Čita se zapisnik o pretresu prostorija koje su koristili Aleksandar Aleksić i drugi koji su bili smješteni u Virpazaru. Navodi se da su nađeni telefoni. Advokat Miroje Jovanović je kazao da se radi o ljudima kojima se ne sudi u ovom postupku, a da se koristi ta dokumentacija.

"Ovo je lica koja je organ pretresa doveo na to mjesto gdje je vršen pretres", ukazao je Jovanović i ponovio da smatra da su sudije za istragu dovedene u zabludu.

9:05 Čita se zapisnik o pretresu prostorija u Budvi koje su koristili Bratislav Dikić i Kristina Hristić od 17. oktobra 2016.

Zaključeno je da u prostorijama nije nađeno ništa što je vezano za slučaj. Dikić je kazao da nije bio prisutan tokom pretresa, ali da je uputio nadležne da izuzmu snimke sa kamera da bi se vidjelo da se nisu sastajali ni sa kim.

Juče je pored opreme, prikazan i novac u iznosu od 125.000 eura, koji je svjedok saradnik Saša Sinđelić predao srpskoj bezbjednosnoj agenciji.

I dok specijalni tužilac Saša Čađenović, nije imao dilemu odakle euri potiču i za šta su bili namijenjeni, advokati odbrane navode da ne postoje dokazi da je novac isplatio optuženi Eduard Šišmakov.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpski državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, koje se brane sa slobode, kao i njihovi sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Bonus video: