Nova pobjeda Sebastijana Fetela

Prvim mjestom Fetela i trećim Vebera, Red Bul je obezbijedio titulu u konkurenciji konstruktora
0 komentar(a)
Sebastijan Fetel, Foto: Beta AP
Sebastijan Fetel, Foto: Beta AP
Ažurirano: 16.10.2011. 08:25h

Nakon što je prošle nedjelje osigurao odbranu trona, Sebastijan Fetel je bez ikakvog operećenja krenuo u trku za Veliku nagradu Koreje, koja je vožena na stazi u Jeongangu, i na kraju stigao do desete pobjede u sezoni (ukupno 20 u karijeri).

U preostale tri trke (Indija, Abu Dabi, Brazl) Njemac će pokušati da da izjednači rekord Mihaela Šumahera od 13 pobjeda u jednoj sezoni.

Drugo mjesto pripalo je Luisu Hamiltonu, a Marku Veberu treće.

Odličnim vožnjama Fetela i Vebera, Red Bul je obezbijedio trijumf u konkurenciji konstruktora.

"Druga titula ove sezone je svjedočanstvo posvećenosti i predanosti čitavog tima. Mi ćemo uživati u ovom trenutku, jer je ovo fenomenalan period za sve nas. Izuzetno sam ponosan na sve njih", rekao je Kristijan Horner, šef Red Bula.

Nakon mirnog starta trke, kraj prvog kruga bio je uzbudljiv.

Fetel je iskoristio Hamiltonovu neopreznost, prestigao ga bez većih problema i u narednim krugovima sigurno povećavao prednost nad Britancem i držao ga na distanci.

Najveći gubitnik na startu bio je Dženson Baton, koji je startovao kao treći, a prvi krug je završio na šestoj poziciji.

Ispred njega su bili Fetel, Hamilton, Veber, Felipe Masa i Fernando Alonso.

Britanac je prvi od vodećih otišao u boks, u 16. krugu i bez problema se vratio ispred Vebera, dok je Alonso učinio isto, ali je mnogo izgubio i pao je na devetu poziciju, a ispred njega su bili i Baton i Niko Rozberg.

Fetel je u narednom krugu otišao po nove gume, a odmah po njegovom povratku u vođstvo na stazu je izašao "sejfti kar" poslije incidenta između Vitalija Petrova i Mihaela Šumahera.

Trka je potom ušla u mirniju fazu, a nova runda odlazaka u boks (33. krug) ponovno je donijela uzbuđenja u režiji Hamiltona i Vebera, ali je nakon niza preticanja Britanac bio taj koji je izašao kao pobjednik.

U 49. krugu Veber je iskoristio DRS i prestigao Hamiltona, ali Britanac je vratio poziciju već nakon nekoliko krivina.

Do kraja trke Australijanac je pokušavao da stigne do druge pozicije, ali je Hamilton bio siguran.

Rezultati: Sebastijan Fetel (Njemačka/Red Bul) 1:30:01.994, Luis Hamilton (Velika Britanija/Meklaren) +12 sekundi, Mark Veber (Australija/Red Bul) +12,4, Dženson Baton (Velika Britanija/Meklaren) +14,6, Fernando Alonso (Španija/Ferari) +15,6, Felipe Masa (Brazil/Ferari) +25,1, Haime Algursuari (Španija/Toro Roso) +49,5, Niko Rozberg (Njemačka/Mercedes) +54…

Generalni poredak: Fetel 349, Baton 222, Alonso 212, Veber 209, Hamilton 196, Masa 98, Rozberg 67, Šumaher 60…

Pored konstruktora: Red Bul 558, Meklaren 418, Ferari 310, Mercedes 127, Reno 72, Fors Indija 49, Zauber 40, Toro Roso 37…

Bonus video: