Veljović: Tek kasnije smo saznali da je Jovanović odgovarao za krivična djela

On je naveo da policija ima podatke o tome da li se određena osoba potražuje ili ne
50 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Veselin Veljović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 14.10.2011. 11:24h

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović i direktor Federalne uprave policije BiH Dragan Lukač na današnjem sastanku najavili su da će uskoro biti potpisani memorandumi o saradnji, koji će ojačati borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, droga, terorizma i finansijskog kriminala.

Lukač je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Veselinom Veljovićem, rekao da policije dviju zemalja hapse kriminalce svakodnevno.

„Biće hapšenja. Prije svega mislim na nosioce organizovanog kriminala, konkretno u vezi sa opojnim drogama. Vrata naše policije su širom otvorena za saradnju. Kada se dva direktora policije susretnu i dogovore kriminalci ne osjećaju sigurnost.

Borba sa organizovanim kriminalom će biti intezivirana" kazao je Lukač. Sastanku direktora dvije policijske uprave je prisustvovao i ambasador BiH u Crnoj Gori Izmir Talić.

„Vjerujem da će nosioci organizovanog kriminala koji djeluju na ovom prostoru propratiti naš sastanak i neće biti baš puno srećni što danas razgovaramo o ovim pitanjima“, smatra Lukač.

Pričalo se i o Keljmendiju, Kaliću, Šariću...

On je na sastanku rekao da je riječ o kosovskom biznismenu Naseru Keljmendiju, a informacije o njemu biće objedinjene sa podacima policija susjednih država.

"Naser Keljmendi (51) nalazi se na čelu trenutno najjače albanske kriminalne porodice na Balkanu, koja vodi poslove iz Peći i Sarajeva.

Keljmendi, koji slovi za glavnog balkanskog narko-bosa, iz hotela „Casa grande“ na Ilidži kontroliše krijumčarenje velikih količina kokaina i heroina iz Turske, preko Kosova do zapadne Evrope" pisao je ranije Blic.

Veljović je kazao da je sa Lukačem pričao i o slučajevima Kalić i Šarić, ali o tome je pred medijima bio dosta "štur".

O strancima se zna samo da li se potražuju

On je govorio i o slučaju Rajke Kaluđerović, koju je silovao i ubio srpski državljanin Borivoje Jovanović, on je kazao da su aktivnosti policije po pitanju stranaca u Crnoj Gori definisane Zakonom o strancima.

„Nemamo uvijek informaciju da je neko lice izvršilac krivičnog djela, nemamo mi uvijek informaciju kao služba bezbjednosti, a ni naše kolege za crnogorske državljane da neko prolazi kroz kaznenu-prekršajnu evidenciju“, istakao je Veljović.

On je takođe naveo da policija ima podatke o tome da li se određena osoba potražuje ili ne.

„Mi smo tek kasnije saznali da je Jovanović prolazilo kroz kaznene evidencije i da je odgovarao za teška krivična djela u susjednoj državi“, precizirao je Veljović.

Jačanje regionalne saradnje

Direktori uprava policija razgovarali su i o projektima koji treba da se realizaciju u nastupajućem periodu.

Veljović je Lukača upoznao i sa rezultatima rada koje je Uprava policije postigla u prethodnoj godini, kao i u proteklom periodu ove godine, i rezultatima koji ukazuju na odlučnost i istrajnojst crnogorske policije na reformskom putu ka evropskim i NATO inegracijama.

"Policija u regionu jača saradnju, kroz niz asocijacija i udruženja počev od Regionalnog centra za suzbijanje prekograničnog kriminala "SECI", preko projekta Medjunarodnih koordinacionih jedinica za sprovodjenje zakona "ILECUS" i Asocijacije šefova policije Jugoistočne Evrope "SEPCA", ukazuju i ostvareni rezultati koji su produkt zajedničkih aktivnosti policija iz regiona.

Posebno je naglašeno da su svi ovi projekti praktično protkani kroz arhitekturu "INTERPOL-a", "EUROPOL-a", Federalnog istražnog biroa "FBI" i Agencije za borbu protiv ilegalne trgovine narkoticima "DEA", dodao je Veljović

Bonus video: