Mozak odbacuje negativne misli

U slučaju pozitivnih vijesti, kod svih ispitanika je primjećena veća aktivnost u prednjem dijelu mozga koji se dovodi u vezu sa procesuiranjem grešaka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 19:43h

Rezultati istraživanja objavljenih u časopisu "Nejčer neurosajens" (Nature Neuroscience) ukazuju da mozak umije jako dobro da procesuira dobre vijesti koje se tiču budućnosti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Rezultati sugerišu da mozak zadržava i bira koje će informacije da "sluša"

Od ispitanika se tražilo da u dva navrata odgovore na pitanje kolike su šanse da im se dogode neke od 80 različitih "loših situacija" - od razvoda do bolesti raka. Rezultati su pokazali da su optimisti obično pri drugom odgovoru spuštali svoju procjenu da će im se dogoditi nešto loše.

Ti rezultati sugerišu da mozak zadržava i bira koje će informacije da "sluša". "Poruke da pušenje ubija ne utiče na ljude koji smatraju da su im šanse da obole od raka minimalne", kaže doktor Tali Šarot.

"Ovo istraživanje ukazuje na nešto što postaje očigledno u neuronauci - da se dobar dio funkcionisanja mozga prilikom donošenja odluka sastoji u analiziranju predviđanja protiv realnosti", objašnjava doktor Kirs Čembers sa Univerziteta u Kardifu.

"Bez obzira koliko su te neurološke mreže sofisticirane, nevjerovatno je vidjeti kako mozak ponekad dolazi do pogrešnog i pretjerano optimističnog odgovora uprkos suprotnim dokazima", dodao je on.

Optimizam je svakako dobar za zdravlje, što potvrđuju i razna istraživanja, međutim, on ima i svoju negativnu stranu jer, kako ističe dr Šarot, može da nas navede da potcijenimo rizike.

Bonus video: