Koliko su probiotici značajni za zdravu jetru?

125 pregleda 0 komentar(a)
jetra, Foto: Shutterstock
jetra, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.04.2018. 09:09h

Jetra je najveći unutrašnji organ čoveka, koji obavlja više od 500 funkcija kako bi nas održala u životu. Njen značaj nas, međutim, ni malo ne spriječava da je konstantno zloupotrebljavamo.

A jedan od najčešćih načina na koji to radimo je alkohol u kombinaciji sa picom/burekom/pljeskavicom kasno noću... Novo istraživanje je, međutim, na tragu rješenja za spriječavanje takve štete.

Inspirisani studijama koje ukazuju na to da dobro zdravlje stomaka može da poboljša zdravstveno stanje srca i mozga, naučnici sa Univerziteta Ejmori su odlučili da testiraju da li običan probiotik (Lactobacillus rhamnosus GG ili LGG) može da zaštiti jetru od oštećenja.

Studija sprovedena na laboratorijskim miševima, koji su ili hranjeni ishranom koja je sadržala LGG probiotike ili običnom hranom.

Posle dvije nedelje, njihovi nalazi su pokazali da su miševi koji su dvije nedelje uz ishranu uzimali i probiotike, imali manja oštećenja jetre u odnosu na one koji ih nisu uzimali.

Koautor studije Bedžan Saidi veruje da su probiotici uticali na povećanje nivoa Nrf2 proteina u njihovim organizmima. Taj protein je pozant po tome što reguliše antioksidanse koji neutralizuju slobodne radikale.

"LGG probiotik unapređuje reakciju antioksidanasa na jetru, štiteći je tako od dejstva oksidanasa koje proizvode ljekovi kao što su paracetamoli", rekao je Saidi.

On, međutim, ne vjeruje da je još uvijek vrijeme da potrošite cijelu svoju ušteđevinu na probiotike kako biste spasili svoju jetru.

Međutim, neophodna su dalja istraživanja kako bi se pokazalo da li LGG probiotici imaju iste pozitivne zaštitne efekte i na ljude, prenosi B92.

Bonus video: