CIKLUS "CORPUS MYSTICUM"

Dimitrijevo "Raspeće" uz Pikasovo

Kompozicija “Raspeće” Dimitrija Popovića pripada ciklusu “Corpus Mysticum” i bila je izlagana u Rimu na umjetnikovim izložbama organizovanim u okviru programa jubileja 2000 godina hrišćanstva
319 pregleda 0 komentar(a)
Raspeće Dimitrije Popović, Foto: Privatna arhiva
Raspeće Dimitrije Popović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.04.2019. 00:07h

Pred ovogodišnji Uskrs francuska Televizija 3 Pariz Il de Frans emitovala je dokumentarni serijal “Pasija u umjetnosti” od pet emisija koje se bave temom Hristovog stradanja i smrti na Golgoti.

U emisijama se prikazuje i objašnjava različitost pristupa ovoj biblijskoj temi od srednjovjekovne do savremene umjetnosti. Ističe se koliko su raspeće i smrt Isusa Hrista bila inspirativni za umjetnike i kako je svako vrijeme, na svoj način, imalo pristup ovoj sakralnoj tematici. Tri emisije govore o gotičkoj i baroknoj skulpturi te o hrišćanskim motivima koji su nadahnjivali japanskog umjetnika Fužitu. Četvrti nastavak je naslovljen “Pikaso i XX stoljeće” i bavi se odabranim djelima teme raspeća u savremenoj umjetnosti. Prikazana je čuvena Pikasova kompozicija “Hristovo raspeće” iz slikarevog muzeja u Parizu koja i danas svojom neobičnošću zbunjuje tumače njegovog djela. Zatim je prikazana slika “Raspeće” Dimitrija Popovića, vlasništvo pariske galerije “Rua Dore” koja je, kako je u emisiji istakla likovna kritičarka Magdalena Savsuk, posebno djelo koje na nov način koncipira ovu sakralnu temu, prikazujući Hristovo raspeto tijelo s leđa. Prikazane su još dvije slike na temu raspeća koje ovaj motiv tretiraju postupkom apstrahovanja forme tijela na krstu. To su slike Žaka Vijona (Dišanovoga brata) i Artura Majke, savremenog poljskog slikara. Peti nastavak govori o djelu američkog fotografa Andreasa Serana “Urinirani Hrist”, koje je svojevremeno izazvalo skandal, i o djelu francuskog grafičkog dizajnera Mišela Batorija u kojem je aktuelizovana forma krsta u protestnu antiterorističku sintagmu “Ja sam Šarli”. Serijal “Pasija u umjetnosti” završava se efektnim nizanjem fragmenata Hristovog raspeća - od srednjovjekovnih skulptura do slike Dimitrija Popovića.

Kompozicija “Raspeće” Dimitrija Popovića pripada ciklusu “Corpus Mysticum” i bila je izlagana u Rimu na umjetnikovim izložbama organizovanim u okviru programa jubileja 2000 godina hrišćanstva.

Takođe, ova slika izlagana je na izložbi “Krst u umjetnosti i Umjetnost krsta” koju je prije dvije godine priredila pariska galerija “Rua Dore”.