Igor Krstović nije izostavljen iz presude u slučaju "Golubovi"

Okrivljeni Igor Krstović je osuđen na tri godine i tri mjeseca zatvora, a njegovo ime i prezime je navedeno na prvoj strani presude
3004 pregleda 0 komentar(a)
Golubovi, Foto: Arhiva Vijesti
Golubovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.09.2011. 12:13h

U prvostepenoj presudi specijalnog vijeća sudije Slavke Vukčević u podgoričkom Višem sudu, u kojoj je novinar “Vijesti” imao uvid, ni u izreci, ali ni u obrazloženju presude nije izostavljen okrivljeni Igor D. Krstović iz Golubovaca, kako je to minulih dana objavljeno u medijima.

Krajem maja ove godine, u predmetu koji je u javnosti poznat kao “Golubovi”, osuđeni su na 237 godina i 10 mjeseci zatvora, zbog zločinačkog udruživanja i šverca droge “skanka”.

Okrivljeni Igor Krstović je osuđen na tri godine i tri mjeseca zatvora, a njegovo ime i prezime je navedeno na prvoj strani presude.

Osim prve, Krstović je, sa svim generalijama pod rednim broj 24. pomenut i na 6 i 9. strani presude.

Na 15. strani presude se navodi da je okrivljeni Međedović Aleksandar bavio se neovlašćenom kupovinom opojne droge skank, te da je ovu drogu po njegovom uputstvu spakovao Krstović Igor. Potom se na 31. strani navodi da je Krstović osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i tri mjeseca zatvora.

Krstović pomenut 20-ak puta

Obrazloženje presude koja je napisana na ukupno 325 strana, počinje od 38 strane. Telefonska komunikacija između okrivljenih Međedovića i Krstovića opisana je na 231 strani, a Krstović je pomenut 20-tak puta.

Suština razgovora je da navode da su se dogovorili za 850 eura, da su napunili zadnju bankinu auta.

Sudija je ocjenu dokaza navela na 232 strani, u kojoj se Krstović pominje još 15 puta. Analizom navedenih telefonskih komunikacija, sudija izvodi nedvosmislen zaključak da je Međedović kupovao drogu od Matanovića, te da je Krstović ukazao Međedoviću da iščekuje pristizanje marihuane.

Ponovo su Međedović i Krstović pomenuti na 235 strani više puta u kontekstu dokazivanja njihove krivice.

I pri kraju presude na 298 strani piše između ostalog da je sud našao da se u radnjama Krstovića stiču sva obilježja bića krivičnog djela iz člana 300. stav 1. Na 309 i 310 strani piše da je sud kao olakšavajuće okolnosti cijenio za Krstovića, a ovaj okrivljeni se pominje takođe na 313. i 315 strani.

Advokat Zdravko Begović, branilac okrivljenog, kazao je “Vijestima” da je uložio žalbu Apelacionom sudu Crne Gore na prvostepenu presudu Višeg suda, ne želeći detaljnije da komentariše.

Ukupno 237 hodina zatvora

Presudom u slučaju “Golubovi” petorica albanskih državljana Fran Marinaj, Ljuiđ Marinaj i Zef Kole, osuđeni su na po 14 godina zatvora, dok su na po 10 godina zatvora osuđeni Alfred Mecaj i Genci Mecaj.

Okrivljeni Đon N. Dušović osuđen je na 10 godina zatvora, Leon D. Gojčaj osuđen je na 14 godina zatvora, Vladimir B. Matanović, Željko S. Peličić i Saša M. Suškavčević, osuđeni su na po 12 godina zatvora, Dražen G. Suškavčević, osuđen je na 11 godina, Neđeljko R. Janković na devet godina, Aleksandar M. Međedović, na sedam i po godina, dok su na po šest i po godina zatvora osuđeni Boban P. Janković, Vladimir Z. Đinović, Aleksa Đ. Đinović i Tihomir B. Popović.

Branislav B. Vračar, osuđen je na tri i po godine, Duško G. Jovović na četiri godine i sedam mjeseci zatvora, Momčilo D. Mojašević osuđen je na dvije i po godine zatvora. Ranko V. Babović i Igor D. Krstović osuđeni su na po na tri godine i tri mjeseca zatvora, Milosav M. Ivanović, na tri i po godine zatvora, Danilo M. Senić osuđen je na tri godine, Radoslav I. Rašović, na dvije godine, Srđan L. Majić, na četiri godine i dva mjeseca zatvora, Ivana V. Suškavčević, na četiri i po godine, Neđeljko P. Knežević osuđen je na šest godina i osam mjeseci, Nemanja S. Peličić, na četiri i po godine, Željko S. Bečić, na pet godina, Predrag Đ. Vuletić, na dvije i po godine, Radule T. Božović, na četiri godine i dva mjeseca i Puniša Ž. Nikolić, osuđen je na četiri godine i tri mjeseca zatvora.

U presudi se navodi da su optuženi od 12. novembra 2008. do 26. februara 2009, kada su otkriveni, u nekoliko kriminalnih grupa švercovali drogu na teritoriji Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije

Bonus video: