Bakterija usmrtila 13 osoba u SAD

Ovoj bakteriji su najpodložnije osobe oslabljenog imunološkog sistema. Trudnice su pod dvadeset puta većim rizikom da obole od listerioze nego opšta populacija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 15:16h

Izbijanje infekcije bakterijom listerija u SAD, koja je potekla iz dinja kantalupa, dosad je izazvalo smrt 13 osoba, dok su zaražene 72, saopštava američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ovo je najsmrtonosniji slučaj zaraze proistekle iz hrane u SAD za više od decenije, nadmašujući i infekciju salmonelom iz kikirikija od koje je u 2008. i 2009. zaraženo preko 700 ljudi, od kojih je devetoro umrlo.

Zasad je infekcija jednom od četiri cirkulišuće forme listerije prijavljena u osamnaest država SAD. Od trinaest smrtnih slučajeva, četiri su zablježena u Novom Meksiku, dva u Koloradu, dva u Teksasu i po jedan u Kanzasu, Merilendu, Misuriju, Nebraski i Oklahomi.

Svi slučajevi su se pojavili poslije 31. jula ove godine, a dovode se u vezu sa dinjom kantalupe "roki ford", čiju je distribuciju proizvođač "Džensen farmz" iz Kolorada sprovodio sve do 10. septembra.

Američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) apeluje na potrošače da bace dinje ovog proizvođača ukoliko su ih slučajno kupili.

Bakterija listerija opstaje i na niskim temperaturama. Zaraze njome obično su povezane s mesnim prerađevinama, sirevima od nepasterizovanog mlijeka i rashlađenom dimljenom ribom.

Zaraza listerijom poreklom iz kontaminiranih viršli i drugih mesnih prerađevina je 1998. u SAD izazvala 321 smrtan slučaj, dok je 101 osoba zaražena.

Ovoj bakteriji su najpodložnije osobe oslabljenog imunološkog sistema. Trudnice su pod dvadeset puta većim rizikom da obole od listerioze nego opšta populacija, a oboleli od side pod gotovo 300 puta većim rizikom.

U američkom Centru za nauku u javnom interesu iznose podatak da su dinje uzročnik najmanje 36 zaraza u SAD od 1990. godine.

Bonus video: