Torp i Triket se vraćanju u bazen

Cilj Torpa je da u trkama na 100 i 200 metara slobodnim stilom, kao i u obje štafete, obezbijedi učešće na Olimpijskim igrama u Londonu iduće godine.
95 pregleda 0 komentar(a)
Jan Torp, Foto: ARHIVA VIJESTI
Jan Torp, Foto: ARHIVA VIJESTI
Ažurirano: 23.09.2011. 13:17h

Bivši olimpijski šampion Jan Torp, koji je početkom godine najavio povratak plivanju, ponovo će u bazen 4. i 5. novembra na Svjetskom kupu u Singapuru. prvi put od 2006. godine, kada se povukao iz plivanja. Pored Svjetskog kupa, Torp će se takmičiti i na mitingu u Pekingu 8. i 9. novembra, a tri dana kasnije i u Tokiju.

Cilj Torpa, jednog od najvećih plivača svih vremena, je da u trkama na 100 i 200 metara slobodnim stilom, kao i u obje štafete, obezbijedi učešće na Olimpijskim igrama u Londonu iduće godine.

Na 200 metara tako bi se mogao takmičiti protiv Majkla felpsa, osvajača rekordnih osam zlatnih medalja s OI u Pekingu. Posljednji put Torp i Felps su se nademtali u trci prozvanoj "trkom vijeka ", finalu na 200 metara slobodno na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine.

„Moja trenutna realnost je druga faza priprema i spremanje za povratak takmičarskom ritmu. Veselim se što ću u Singapuru ponovo vidjeti sve. Uzbuđen sam što ću poslije toliko godina ponovo biti u australijskom timu. Nestrpljiv sam da se okušam sa ostalim konkurentima u Singapuru“, rekao je petostrki olimpijski sampion.

Torp je u Sidneju osvojio zlato na 400 metara i u štafetama 4x100 i 4x200 metara, dok je četiri godine kasnije slavio na 200 i ponovo na 400 metara. Australijanac se iz plivanja povukao 2006. godine.

Na mitingu u Singapuru plivaće i Australijanka Libi Triket koja se, takođe, predomislila i odlučila da nastavi karijeru, nakon što je prošle godine objavila povlačenje. Ona nije uspjela da se kvalifikuje za Svjetsko prvenstvo koja je bilo održano u Šangaju avgusta ove godine.

“Nisam dobila priliku da plivam u Europi ranije ove godine zbog povrede ručnog zgloba, pa će zato biti sjajnoj da se takmičim na internacionalnom nivou – rekla je Triket, trostruka olimpijska pobjednica koja se nije takmičila od Svjetskog prvenstva 2009. godine.

Triket je na Igrama u Pekingu 2008. osvojila dva zlata, na 100 leptir i 4x100 mešovito, i u Atini 2004. u disciplini 4x100 metara.

Bonus video: