Otvorene 41. Ratkovićeve večeri poezije: Ovogodišnja ponuda bolja i veća

U okviru susreta sa mladim pjesnicima u Parku pjesnika su predstavljeni ovogodišnji finalisti RVP i uručene nagrade najboljim radovima
55 pregleda 0 komentar(a)
Ratkovićeve večeri poezije, Foto: Beća Čoković
Ratkovićeve večeri poezije, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 22.09.2011. 16:33h

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i ministar kulture Branislav Mićunović otvorili su 41.Ratkovićeve večeri poezije manifestaciju koja traje do 24 septembra.

Žurić je iznio da je Risto Ratković imao više sreće sa riječima nego sa ljudima naglasivši, da su Bjelopoljci ponosni na pjesnika koji je ovjekovječio zajednički zavičaj Nevidbogom, zamrznuo muziku ponoći i ostavio književni opus koji ga utemeljuje kao rodonačelnika moderne crnogorske književnosti.

"Svuda je vidio zavičajne obrise, u pustinjama, oazama, po svakom moru njemu je tekao Lim. Ovogodišnja manifestacija postiže svoju punu vrijednosnu zrelost. Prisustvo velikih imena kulture i umjetnosti predstavnika književnog stvaralaštva iz susjednih država i Crne Gore, kulturnih poslenika i ljubitelja poezije, dokazuje da su ove večeri postale praznik kulture, poezije i stvaralaštva", istakao je Žurić.

U okviru susreta sa mladim pjesnicima u Parku pjesnika su predstavljeni ovogodišnji finalisti RVP i uručene nagrade najboljim radovima

Navodeći da su RVP proglašene za manifestaciju od posebnog državnog značaja, Mićunović je istakao da je ona znak i metafora, a Bijelo Polje uzor sklada suprotnosti, multietničkog i multikonfesionalnog života Crne Gore.

"Time smo, s jedne strane, jasno stavili do znanja u kojoj smo se mjeri i kako odredili prema svojoj duhovnosti, a sa druge i kakvu sliku Crne Gore želimo da šaljemo u svijet", kazao je Mićunović.

"Ciklona" Marija Glavaša

U okviru susreta sa mladim pjesnicima u Parku pjesnika su predstavljeni ovogodišnji finalisti RVP i uručene nagrade najboljim radovima. Kao autorski najzrelija i kompoziciono najzaokruženija, od pristiglih rukopisa mladih pjesnika do 27 godina, izdvojila se zbirka „Ciklona“ Marija Glavaša iz Splita.

Predstavljena je i knjiga “Slike koje su ubile mit“ Dine Murić, prošlogodišnje dobitnice prve nagrade za mlade pjesnike

Ovoj zbirci je žiri 41.-ih RVP,u sastavu Milorad Popović, Andrej Nikolaidis, Amir Brka, Ivica Prtenjača i Saša Ćirić dodijelio prvu nagradu.

Rukopisu pod nazivom “Melanholija“ Vladimira Petrovića iz Golubovaca pripala je druga nagrada, a „Golobradom veku“ Miloša Sokolovića iz Pirota treća. Na konkurs je pristiglo 12 rukopisa, a najviše iz Crne Gore.

Predstavljena je i knjiga “Slike koje su ubile mit“ Dine Murić, prošlogodišnje dobitnice prve nagrade za mlade pjesnike uz učešće autorke, Vlatka Simunovića i umjetničkog direktora manifestacije Bogića Rakočevića.

Delikatna uloga žirija

"Što se tiče stvaralaštva mladih pjesnika, javili su se u istom broju kao i lani sa gotovo istim kvalitetom ponuđenih rukopisa. Kada je riječ o pjesnicima koji su konkurisali za glavnu nagradu Risto Ratković, ponuda je bila znatno veća i bolja i sa kvalitetom ponuđenih knjiga", kazao je Rakočević.

On je rekao da je prispjelo 27 knjiga pjesnika sa prostora bivše Jugoslavije te da su u uži izbor ušli zaista kvalitetni autori sa uglednim djelom.

"Žiri je imao zaista delikatnu ulogu, jer je u odnosu na ranije godine priča bila mnogo složenija, sa boljom i kvalitetnijom ponudom. Žiri se tajnim glasanjem opredijelio za najboljeg autora Ljubetu Labovića, a član žirija, prošlogodišnji laureat Ivica Prtenjača koji je prisustvovao ranijim sastancima, zbog zdravstvenih problema je ostao u Zagrebu i putem mejla poslao je svoj predlog za ovogodišnjeg laureata", kazao je „Vijestima“ Rakočević.

U okviru manifestacije otvorena je izložba Ratka Odalovića.

Bonus video: