Brojne kritike povodom izbora filma Nikite Mihalkova za Oskara

Citadela je drugi dio filma koji je nastavak "Varljivog sunca" za koji je Mihalkov dobio Oskara 1994
312 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 17:56h

Novi film ruskog reditelja Nikite Mihalkova "Citadela" izabran je kao kandidat Rusije za američku nagradu Oskar za najbolji strani film, što je izazvalo brojne kritike na račun režisera bliskog režimu.

Izbor Mihalkovljevog filma, koji su kritičari loše ocijenili a bioskopska publika ignorisala, kritikovao je Vladimir Menjšov, šef filmske komisije koja je to ostvarenje odredila za pretendenta na Oskara.

"'Citadelu" je kritika negativno ocijenila, nije prikazan nigdje u inostranstvu i što je najvažnije, gledanost tog filma u Rusiji je bila katastrofalno slaba"

Citadela je drugi dio filma koji je nastavak "Varljivog sunca" za koji je Mihalkov dobio Oskara 1994.

Moskovskom radiju Eho, Menjšov je rekao da su konkurenti filmu "Citadela" bila ostvarenja "Faust" Aleksandra Sokurova - ovogodišnji dobitnik Zlatnog lava u Veneciji i film "Jelena" Andreja Zvjaginceva, nagrađen specijalnom nagradom žirija u Kanu.

"'Citadelu" je kritika negativno ocijenila, nije prikazan nigdje u inostranstvu i što je najvažnije, gledanost tog filma u Rusiji je bila katastrofalno slaba", naveo je Menjšov.

Mihalkov, čiji je film "Varljivo sunce" 1994. nagrađen Oskarom za najbolji strani film, posljednjih godina je u središtu brojnih kontroverzi u Rusiji

Prvi dio je bio film "Egzodus".

Prema ocjeni Menjšova, "komisija nije sastavljena na najbolji način i među njenim članovima ima ljudi koji su popustili".

"Sve zavisi od lične moći Mihalkova", dodao je on u izjavi agenciji Interfaks.

Mihalkov, čiji je film "Varljivo sunce" 1994. nagrađen Oskarom za najbolji strani film, posljednjih godina je u središtu brojnih kontroverzi u Rusiji.

Među njima su sporan reizbor na čelo Udruženja pisaca, izjava za koje njegovi protivnici tvrde da su megalomanske, kao i zbog privilegija koje povremeno dobija zbog bliskosti s vlastima, navodi Frans pres.

Bonus video: