NEPRECIZNE PRESUDE?

Medenica: Predsjednik Višeg suda ispitaće slučaj Šćekić

"Niko iz Sudskog savjeta nije gledao predmet u slučaju Šćekić i ne zna da li je sadržina pritužbe osnovana ili neosnovana"
154 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 12:13h

U slučaju da se utvrdi nestručnost sudije Višeg suda Slavke Vukčević prilikom pisanja presude za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića predsjednik Višeg suda Mušika Dujović će morati podnijeti zahtjev Sudskom savjetu za njeno razrješenje.

To je odluka Sudskog savjeta koju je saopštila predsjednica Vesna Medenica.

Ona je kazala da je od jednog od advokata dobila pritužbu zbog neprecizno napisane presude i sa time upoznala članove Sudskog savjeta na sjednici.

Ona je danas, na konferenciji za medije nakon sastanka sa mađarskim kolegom Andreasom Bakeom, rekla da niko iz Sudskog savjeta nije gledao predmet u slučaju Šćekić i ne zna da li je sadržina pritužbe osnovana ili neosnovana.

Niko iz Sudskog savjeta nije gledao predmet u slučaju Šćekić

„Uputili smo na predsjednika Višeg suda u Podgorici da preispita slučaj, odnosno da se odredi prema sadržini pritužbe na način što će, ukoliko utvrdi da su napravljeni propusti koji ukazuju na nestručnost, staviti zahtjev za razrješenje pomenutog sudije“, kazala je Medenica.

Baka nije upoznat sa slučajem Šćekić

Predsjednik specijalizovanog vijeća sudija Slavka Vukčević napravila je omašku prilikom kucanja presude za ubistvo Šćekića. U tom procesu, četvorica optuženih su osuđeni na ukupno 120 godina zatvora.

Medenica sa mađarskim kolegom

Medenica je podsjetila da je prethodni sudija u tom slučaju, Lazar Aković, podnio ostavku nakon slične grške, što je bilo njegovo Ustavno pravo. Nakon toga je dugogodišnji postupak vraćen na početak.

Odgovarajući na pitanje novinara, Bake je naveo da nije upoznat sa tim postupkom, ali je dodao da u slučaju vrlo ozbiljne greška, koja se ponavlja, može biti pokrenut disciplinski postupak.

Greške se događaju iako to predsjednike Vrhovnih sudova ne čini srećnima

„Ako sudija napravi grešku pri pisanju presude, a ta greška je mala, onda može biti ispravljena u sudskom postupku, a moguće je uputiti i žalbu“, pojasnio je Bake.

Prema njegovim riječima, greške se događaju iako to predsjednike Vrhovnih sudova ne čini srećnima.

„Ali i sudije su ljudska bića i moramo prizbati da pravimo greške kao ljekari ili ljudi na bilo kojoj drugoj funkciji“, kazao je Bake.

Galerija

Preporučujemo za Vas