Požari u Nikšiću i Kolašinu ne jenjavaju, vatrogasci na terenu

Pored već aktivnih požara danas su se javili novi u Studenoj i Rađevu, a bilo je i desetak požara u prigradskim naseljima
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 16:04h

Požari u nikšićkoj opštini nikako ne jenjavaju, tako da vatrogasci i mještani imaju pune ruke posla.

Pored već aktivnih požara danas su se javili novi u Studenoj i Rađevu, a bilo je i desetak požara u prigradskim naseljima.

„U Dragovoljićima požar prijeti jednoj kući, ali činimo sve da spriječimo njegovo širenje. Što se Morakova tiče u blizini je Zabran kralja Nikole tako da se trudimo da i njega sačuvamo od vatre. U Studenoj je izgorjela jedna koliba Matijaševića, a u prigradskim naseljima smo imali desetak intervencija“, kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja Dimitrije Tomašević.

Mještani pružaju veliku pomoć

Prema njegovim riječima situacija u Goliji je mnogo bolja, u planini Njegoš, gdje je požar aktivan danima, radi se o nepristupačnom terenu, dok je kritična situacija u Čevu, Krivošijama i Cucima, gdje i nikšićki vatrogasci pomažu.

„U gašenju požara veliku pomoć nam pružaju mještani i veoma smo im zahvalni zbog toga. Tu su i radnici Šumske uprave koji se trude koliko mogu, mada su njihove mogućnosti male“, kazao je Tomašević koji svakodnevno obilazi pomenute terene.

Požari na području kolašinske opštine, u Gornjim Rovcima, Gornjoj Morači i na Vladošu nastavili su da se šire i tokom jučerašnjeg dana. U Službi zaštite tvrde da je vatrom zahvaćeno preko 100 hektara šume, dok u područnoj jedinici Uprave šuma još ne znaju kolika je nastala šteta.

Kako je kazao šef područne jedinice Slobodan Šćekić inženjeri su tokom jučerašnjeg dana bili na terenu, pa će tek danas biti poznato koliko je šume uništeno vatrom protekle sedmice.

Požari nastali ljudskom nepažnjom

U područnoj jedinici Uprave za šume smatraju da je uglavnom riječ o požarima koji su uzrokovani „ljudskim faktorom“, ali i ističu kako su nemoćni da bilo šta urade na lokalizaciji.

“U 90 odosto slučajeva smatram da su požari nastali ljudskom nepažnjom ili su podmetnuti. Naši službenici na terenu nažalost nijesu do sada pronašli dokaze da bismo nekog mogli da optužimo. Sve što su oni mogli da urade je da jave o požarima kada nastanu i da mi u daljoj komunikaciji sa vatrogascima pokušamo da ih lokalizujemo”, kazao je Šćekić.

On je dodao da su požari na području kolašinske opštine, uglavnom, na terenu nepristupačnom za mehanizaciju Službe zaštite, a na nadmorskoj visini, koja ne omogućava efikasnost intervencije aviona. Tako su vatrogasci intervenisali samo kada bi vatra bila dovoljno blizu putevima i ugrožavala kuće, a tako će činiti i narednih dana. Do tada sve veća površina šume gori, i to, kako Šćekić tvrdi, većinom borova.

“Požari su prvo počeli u privatnim šumama, proširili se na tzv. „niske“, a potom su zahvaćeni veliki kompleksi borove šume. Ništa ne možemo učiniti dok ne padne kiša, pa će požari nastaviti da se šire i mi smo nemoćni”, tvrdi Šćekić.

Ekolozi zabrinuti

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) zabrinuto je situacijom u šumskih kompleksima koje je zahvatio požar. Njima su se, kako stoji u saopštenju, obratili mještani sela Morakovo koji su ih o požaru obavijestili prije više od mjesec dana, a oni kontaktirali Službu zaštite i spasavanja od koje su saznali da nijesu u mogućnosti da reaguju na nepristupačnom terenu, da su njihove ekipe obišle teren i da svakodnevno prate situaciju kako požar ne bi zahvatio naseljeni dio.

Slična situacija je i u Kameniku gdje je pričinjena ogromna šteta i gdje požar bijesni već danima

„Prilikom ovog požara pričinjena je ogromna šteta u šumskom kompleksu, a požar ne jenjava uprkos svim naporima koji se sprovode na terenu. Smatramo da se nije reagovalo odgovorno i na vrijeme i da Sektor za vanredne situacije nije upotrijebio svoje kapacitete za gašenje požara iz vazduha u pravom trenutku kada je bilo mogućnosti da se veliki dio šume spasi. Postavlja se pitanje ko određuje prioritete avio helikopterske jedinice i zašto se nije reagovalo u početnoj fazi požara“, stoji u saopštenju koje je potpisala Nataša Đurković.

Slična situacija je, tvrde iz DMEN-a, i u Kameniku gdje je pričinjena ogromna šteta i gdje požar bijesni već danima.

„Ponudili smo našu volontersku pomoć u gašenju požara koliko je to moguće, ali nažalost i naši i kapaciteti vatrogasaca ne mogu riješiti problem“, stoji u saopštenju DMEN-a.

Galerija

Bonus video: