MANS traži da Ustavni sud ocijeni legalizaciju zgrade na Mirištu

Prostorni plan opštine Budva za lokaciju Mirište propisuje turističku izgradnju manjih objekata uklopljenih u zelenilo
0 komentar(a)
Plan Mirište, Foto: MANS
Plan Mirište, Foto: MANS
Ažurirano: 13.09.2011. 13:07h

MANS je danas Ustavnom sudu Crne Gore podnio inicijativu za pokretanje postupka ocjene zakonitosti Lokalne studije lokacije „Mirište“ koju je Skupština Opštine Budva usvojila početkom septembra i time legalizovala nelegalno izgrađene zgrade na parceli nikšićkog biznismena, Branislava Mićunovića.

"Uprkos činjenici da se na parceli za koju se izrađuje plan već nalazi nekoliko nelegalno izgrađenih zgrada, kao i tome da predlog plana nije u skladu sa Prostornim planom opštine Budva, Ministarstvo održivog razvoja je dalo saglasnost na taj dokument, čime je omogućena legalizacija", saopštili su iz MANS-a.

U inicijativi koja je dostavljena Ustavnom sudu, osporavaju se urbanistička rješenja iz studije lokacije "jer su u suprotnosti, kako sa programskim zadatkom koji predstavlja osnovu za izradu plana, tako i sa planom višeg reda".

Prostorni plan opštine Budva za lokaciju Mirište propisuje da je lokacija predviđena za turističku izgradnju manjih objekata uklopljenih u zelenilo.

"Nasuprot tome, konačna urbanistička rješenja koja su usvojena u lokalnom parlamentu podrazumijevaju jedan veći glavni objekat i jedan manji, pomoćni, koji prema onome što već postoji na terenu, nikako ne mogu zadovoljavati smjernice iz Prostornog plana opštine Budva kao plana višeg reda", navodi se u saopštenju.

Bonus video: