ODLUKA VIŠEG SUDA

Zoran Radović neće suditi Mihailu Jovoviću i Miljanu Mugoši

Advokati Branislav Lutovac i Goran Rodić obrazložili su taj zahtjev sumnjom u nepristrasnost sudskog postupka
154 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Lutovac, Foto: Zoran Đurić
Branislav Lutovac, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.09.2011. 13:01h

Predsjednik Višeg suda Mušika Dujović izuzeo je predsjednika Osnovnog suda u Podgorici Zorana Radovića u postupku povodom incidenta ekipe "Vijesti" i Miomira i Miljana Mugoše i time uvažio zahtjev branilaca glavnog i odgovornog urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića.

Odbrana je na prvom pretresu izrazila sumnju u pristrasnost Radovića u konkretnom slučaju.

U šturom saopštenju za javnost Višeg suda navodi se da je Dujović takvu odluku donio pozivajući se na odredbu Zakonika o krivičnom postupku koja podrazumijeva usvajanje zahtjeva za izuzeće zbog "postojanja okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristrasnost Radovića".

Advokati Branislav Lutovac i Goran Rodić ranije su obrazložili taj zahtjev sumnjom u nepristrasnost sudije koji je rukovodio postupkom.

Advokat Lutovac je tada objasnio da predsjednik suda po sili zakona morao biti izuzet jer je bio i predsjednik vijeća, koje je zasjedalo 7. septermbra 2009, a koje je odlučivalo po žalbi na rješenje o sprovođenju istrage protiv Jovovića koja je odbijena.

U prilog tvrdnji da je nepristrasnost u konkretnom slučaju pod znakom pitanja, Lutovac je tada rekao da Radović za dvije i po godine starješinstva u sudu nije zadužio nijedan predmet osim aktuelnog.

Advokat Rodić se pridružio ocjenama kolege i zatim pročitao odredbe Sudskog poslovnika o slučajnoj dodjeli predmeta a po principu da se oni dnevno raspoređuju po azbučnom redu.

On je rekao kako, imajući u vidu opterećenost predsjednika suda onako kako poslovnik o radu predviđa, u konkretnom slučaju izaziva sumnju u nepristrasnost sudije Radovića.

Mugoše su 5. avgusta 2009. napale Jovovića i fotoreportera “Vijesti” Borisa Pejovića nakon što je ovaj pokušao da fotografiše nepropisno parkiran automobil prvog čovjeka Podgorice na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u blizini tadašnjeg kafea “ART”.

Preporučujemo za Vas