Bukte požari u opštini Nikšić: Dok jedni gase, drugi potpaljuju

Samo što lokalizuju jedan požar već se pojavi drugi tako da se situacija na terenu mijenja iz sata u sat
100 pregleda 0 komentar(a)
požar, Župa, Foto: Ivan Petrušić
požar, Župa, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.08.2011. 14:18h

Ovih dana u nikšićkoj opštini, kako u šali mještani kažu, „prži sa svih strana“. Vrućine nesnošljive, a svakoga dana javi se po nekoliko novih požara. Iako vatrogasci i mještani pokušavaju da ugase vatru visoke temperature, vjetar, ali i neodgovorni pojedinci, im ne dozvoljavaju da akcije budu uspješne.

Samo što lokalizuju jedan požar već se pojavi drugi tako da se situacija na terenu mijenja iz sata u sat.

“Svakodnevno izbija po neki novi požar ali situacija je pod kontrolom tako da nećemo dozvoliti da vatra zahvati neku od kuća na ugroženom području. Međutim, požari su toliko nepredvidljivi i kreću se velikom brzinom da se nikada ne zna njihovo kretanje jer od promjene vjetra uvijek postoji opasnost da krene u drugom smjeru. Bile su ugrožene tri kuće u Dolovima, u Grahovu, ali uspjeli smo da njih i još četiri kuće zaštitimo. Iako je situacija pod kontrolom naše ekipe su i dalje na tom području kako bi spriječili širenje vatre ka Grahovu i Grahovskom jezeru. Vatrogasci su prisutni na svim lokalitetima i situacija se budno prati tako da nećemo dozvoliti da se desi ono što niko ne bi želio da nastradaju imovina i objekti”, kazao je “Vijestima” načelnik nikšićke Službe zaštite i spasavanja Dimitrije Tomašević.

Iako je situacija pod kontrolom naše ekipe su i dalje na tom području kako bi spriječili širenje vatre ka Grahovu i Grahovskom jezeru.

„Od dima se u Goliji ništa ne vidi. Prije neko veče Pavle Goranović i ja smo sami uspjeli da lokalizujemo požar koji se kretao iz Crnovrha u pravcu Stoga i približavao se mjestu gdje se nalazi veći broj koliba, štala i nekoliko kuća. Ugasili smo požar ali nažalost ubrzo nakon toga ponovo je buknuo. Došao je neko i ponovo zapalio. Izgorjeće hiljade kubika šume, a ostaćemo i bez pašnjaka za stoku ukoliko vatrogasci hitno ne dođu na ovo područje jer sami ne možemo zaustaviti vatru. Jedan dio šume je posječen a ono što je ostalo dokusuri požar, tako da Golija baš osta gola”, kazao je predsjednik Odbora za zaštitu Golije Dragutin Manojlović.

Bez policije na terenu

On je kazao da su mještani ljuti i na policiju i na šumare jer smatraju da bi se zajedničkom akcijom moglo spriječiti da nesavjesni građani namjerno ili nenamjerno izazivaju požare.

Nas, koji smo branili Goliju od uništavanja naoružanja i zagađenja, odmah su priveli, ali nema ih da dođu da obiđu teren i uhapse ove koji podmeću požar.

Prema riječima načelnika Tomaševića novi požar buknuo je na desetak kilometara od Jasenovog polja, prema planini Šišman, a vatrogasci pokušavaju da ugase vatru kako se ne bi primakla jednoj od napuštenih kuća Mijatovića.

“Gori i na nepristupačnom području Donjeg Štitova u nikšićkoj Župi i situacija na tom području je teška, ali ne i zabrinjavajuća. Zajedno sa mještanima uspjeli smo da zaustavimo širenje požara ka kućama Jokovića i Mušikića na prostoru župskih sela Morakova i Bjeloševine“, kazao je Tomašević.

Bonus video: