Dobili smo samo pohvale

"Iako mala zemlja, samim tim i Savez, od EJU smo dobili javne pohvale, jer smo uspjeli da obezbijedimo učešće na svim takmičenjima", kazao je Bečanović.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 08:28h

Evropska džudo unija (EJU) pohvalila je Džudo savez Crne Gore na Kongresu ove asocijacije u Parizu, održanom neposredno pred početak najveće smotre, Svjetskog prvenstva u čuvenoj dvorani Bersi. Ovom, ali i Kongresu Svjetske džudo federacije (IJF), prisustvovao je počasni predsjednik i član Borda direktora Džudo saveza Crne Gore Dragomir Bečanović.

"Iako mala zemlja, samim tim i Savez, od EJU smo dobili javne pohvale, jer smo uspjeli da obezbijedimo učešće na svim takmičenjima i u svim uzrasnim kategorijama takmičara. Naravno, zato smo ušli i u najuži izbor kandidata da u narednoj kalendarskoj godini budemo domaćini jednog velikog takmičenja. Predsjednik EJU posjetiće naš Savez i predsjednika Veselina Grbovića i upoznati se sa mogućnostima organizacije Kadetskog prvenstva Evrope. Postoje i naznake da “Montenegro open” dobije status Evropskog kupa u naredne dvije godine. Što se tiče Kongresa IJF -a, najvažnija po nas je odluka da će se već na narednom zasjedanju raspravljati o ukidanju dva borca iz jedne zemlje po kategoriji na svjetskim prvenstvima, jer to favorizuje velike zemlje sa većim brojem kvalitetnih takmičara", kazao je Bečanović.

Svjetsko prvenstvo u Parizu, nema sumnje, samo po sebi predstavlja spektakl.

"Džudo je u ogromnoj ekspanziji i svuda je, na svim kontinentima na listi vodećih sportova. Bersi je odavno rasprodat i traži se ulaznica više za svaki dan nadmetanja, a o konkurenciji dovoljno govori broj vrhunskih takmičara po kategorijama".

Pa kakve su onda šanse naših takmičara?

"E, to je već pitanje za selektore. Ono što očekujem i znam iz ličnog iskustva je da treba da daju sve od sebe. Da imaju cilj i pokažu sve što znaju u njegovom ostvarenju. Nema poslije “trebalo je ovako ili onako”. Imaju dovoljno iskustva Srđan Mrvaljević, Marko Radulović, ali i mladi Nikola Vulević. Na svom debiju na Prvenstvu Evrope sam bio drugi, a na prvom učešću na Svjetskom prvenstvu sam uzeo zlato. Zato treba dati sve od sebe i vidjeti gdje si u svjetskom džudou. Savez je obezbijedio novac i odlične uslove, i naravno da se onda očekuju i traže rezultati - dodao je Bečanović.

RTCG-u ponuđen besplatan prenos, ali odgovora još nema

Autoritetom nekadašnjeg prvaka svijeta Bečanović se izborio da IJF ponudi potpuno besplatan signal za direktan televizijski prenos RTCG-u, ali odgovora još nema. Takvu ponudu dobila je jedino Crna Gora, svi ostali moraju da plate signal.

"IJF je prihvatio da i naša publika i prije svih crnogorski džudisti imaju priliku da vide kako to rade najbolji. Znam da je ponuda stigla u naš Javni srervis-RTCG i tu prestaju moja dalja saznanja o mogućnosti da i naša publika vidi ovaj spektakl. Značilo bi to puno, kao i dobijanje organizacije velikog takmičenja u Crnoj Gori, kako bi naši budući reprezentativci imali priliku da uče i usavršavaju se. DžSCG uspijeva da obezbijedi odlične uslove za rad i napredak i sigurno je da u regionu niko nema boljih uslova", rekao je Bečanović.

Bonus video: