U nikšićkoj Župi izgorjelo nekoliko hektara borove šume

Nekoliko napuštenih koliba je već izgorjelo, a vatra prijeti da zahvati i kolibe koje se nalaze na nekoliko minuta hoda od mjesta požara
164 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2011. 14:29h

U Župi nikšićkoj vatreni obruč se proširio i zahvatio pojas od nekoliko kilometara. Vatra se od Štitova, koji je udaljen oko 35 kilometara od centra grada, spustila do Morakova, a u gašenju učestvuje desetak vatrogasaca i oko 50 mještana.

Nekoliko napuštenih koliba je već izgorjelo, a vatra prijeti da zahvati i kolibe koje se nalaze na nekoliko minuta hoda od mjesta požara.

Koliko je vatra brzo napredovala najbolje govori činjenica da su prve kolibe bile udaljene oko 40 minuta hoda od mjesta požara, a danas je ta razdaljina smanjena na samo nekoliko minuta.

Mještani su čitavu noć gasili pozar i uspjeli da spriječe da vatra uhvati kolibe, ali je zato izgorjelo na stotine hektara borove šume.

Ukoliko njima i vatrogascima uskoro ne priteknu u pomoć dromaderi izgorjeće i kolibe Marojevića, Jokovića, Ćorovića, Dragnića i Bulatovića.

Ekipa Vijesti je obišla mjesto požara i vatra je tolikom brzinom napredovala da je pri povratku bilo nemoguće koristiti isti put.

Gori i na Njegušima

Crnu Goru je zahvatilo više požara, a posebno je intenzivan onaj na Njegušima, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije, Zoran Begović.

On je rekao da se na području opštine Cetinje gasi više požara, u Markovini, Žegavici, Cucama, a da je posebno jak na Njegušima koji je zahvatio padinu ka Kotoru.

I na podnožju brda Taraboš, na granici sa Albanijom gori. Osim aviona za gašenje požara, na terenu se nalaze i pripadnici službe za spašavanje iz Bara koji vatru drže pod kontrolom.

“U opštini Nikšić gori na četiri lokaliteta Golija, Vraćenovići, Štitovo i Morakovo. Nigdje objekti nijesu ugroženi, ali će avioni i tu gasiti požare”, kazao je Begović.

I u Podgorici ima nekoliko manjih požara, od kojih je ozbiljniji u Bratonožićima.

Prema riječima Begovića, s obzirom na to da je daleko od puta poželjna je intervencija aviona za gašenje, ali zbog brojnih požara nije siguran da će stići.

Požar na brdu Vrmac je pod kontrolom.

Galerija

Bonus video: