„Konte Zanović“ premijerno izveden na Svetom Stefanu

Đukanović je sa suprugom Lidijom iz prvog reda posmatrao premijeru rimejka nekada najgledanije predstave budvanskog festivala
126 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 13:14h

Kao svoju posljednju, petu premijeru ovog ljeta, Grad teatar ponudio je novo čitanje "Konte Zanovića" (po motivima istoimenog romana Vladimira Sekulića), u režiji i dramaturškoj obradi Radmile Vojvodić, koprodukciju sa Crnogorskim narodnim pozorištem iz Podgorice, koja je u ponedjeljak izvedena pred prepunim gledalištem scene Amfiteatra na Svetom Stefanu.

Povratak legendarnog paštrovićevskog junaka iz 18. vijeka na "mjesto rođenja" (kao produkcija budvanskog festivala, ova drama imala je praizvjedbu 1995. na Citadeli), ali u ovo naše vrijeme globalizacije, EU, novih standarda, sistema vrijednosti, opšte političke i svake druge manipulacije, surovih tranzicijskih "igara" raznih moćnika, laži i licjemerja...ispraćen je ovacijama.

Stefana iliti Stjepana Zanovića, danas već mitskog Budvanina, koji je za istoričare već dvije stotine godina jedna od najintrigantnijih i najtajanstvenijih ličnosti, i u novoj verziji predstave igra Dragan Mićanović.

Sada, 16 godina nakon prve verzije, novi Konte, pustolov, pjesnik, filozof, nevješt trgovac, neodoljivi ljubavnik koji mijenja ime za svaki novi poduhvat i tvrdi da je "Čovjek prije rođen da bude prevaren, nego da bude naučen", čini se malo više gorkim. Iz stare podjele tu je i Branimir Popović, u istom liku Primislava Zanovića, Konteovog brata, koji je takođe oduševio publiku.

"Bojazan uvijek postoji kada za sobom imate jednu uspješnu predstavu, uspješan kontakt sa publikom, izuzetnu ekipu glumaca kakva je 1995. bila na okupu", rekla je "Vijestima" nakon premijere Radmila Vojvodić.

"U međuvremenu, stasalo je crnogorsko pozorište i stasali glumački ansambli koje možemo nazvati crnogorskim, ali je Konte Zanović ostao taj isti od prije šesnaest godina, kao i njegov brat, dakle, Dragan Mićanović i Branimir Popović. Ali, zanimljivo je da se ta bojazan odagna, onda kada se skupite da sa jednom novom energijom, iz vizure trenutka u kojem živite, gledate i čitate taj mit".

Premijerno, na sceni CNP – a u Podgorici, gdje će biti na redovnom repertoaru, "Zanović" će biti prikazan 1. novembra

U scenografiji Miodraga Tabačkog, kostimima Angeline Atlagić, i uz muziku kompozitora Ljupča Konstantinova, koja je i „okvir“ predstave, igraju, pjevaju i sviraju i drugi junaci ove drame – Dubravka Drakić kao Zore koja svira udaraljke, Simo Trebješanin (Tomazo Medini, gitara), Brano Vuković (Đakomo Kazanova ), Nada Vukčević (Ledi Čadli, gitara i udaraljke), Zoran Vujović (Knez Oginski), Bojana Knežević (Gertruda Oginski, udaraljke), Žaklina Oštir (Madam Difre), Dušan Kovačević (Trgovac Šomel, harmonika), Jovan Krivokapić (Mala Sofi, bubnjevi).

Po riječima Dubravke Drakić, koja je za lik Zore pokupila aplauze publike, Konte Zanović bio je izuzetan čovjek, i da su oni uspjeli da ispričaju tu priču o njemu.

“Bila sam studentkinja glume, kada je 1995. premijerno izvedena predstava o Zanoviću i njegovim avanturama, i za mene je to bio doživljaj. Doduše, tada su se predstave igrale na Citadeli, i sjećam se dobro kako je sve to bilo uzbudljivo. Upravo zbog toga, za nas je, s jedne strane, bilo vrlo zahtjevno da sada radimo novu predstavu nakon ove, ali, s druge, strane, bilo je i veliki izazov. Radmila Vojvodić nije od nas tražila da se podsjećamo te praizvjedbe i da o tome pričamo, a pošto su Dragan Mićanović i Branimir Popović bili iz te prošle ekipe, i znali sve, a mi ništa, morali su da izdrže sve nas “ kazala je Drakić.

Reprize premijere "Konte Zanovića“ na sceni Amfiteatra na Svetom Stefanu u 22 sata, zakazane su 17, 18. i 19. avgusta. Premijerno, na sceni CNP – a u Podgorici, gdje će biti na redovnom repertoaru, "Zanović" će biti prikazan 1. novembra.

Povratak Mila na Grad teatar

Ono po čemu će premijera Vojvodićkinog “Kontea” ostati upamćena i i "povratak" bivšeg premijera i aktulenog predsjdnika DPS Mila Đuaknovića Grad teatru.

Đukanović je sinoć sa suprugom Lidijom iz prvog reda posmatrao premijeru rimejka nekada najgledanije predstave budvanskog festivala. Ovo je inače, prvo pojavljivanje Đukanovića od 2001. godine na nekoj od predstava Grad teatra.

On se upravo do 2001. godine nalazio na čelu savjeta Grad teatra, u vrijeme "zlatnog doba" festivala, odnosno kada su se producirala predstave sa najvećim budžetima.

Osim Đukanovića, u publici su bili i ministar za kulturu Branislav Mićunović, Slavica Milačić, ambasadori Crne Gore Srđan Darmanović, Igor Jovović, Vlado Radulović, nekadašnji crnogorski ministar za turizam Predrag Nenezić, bivši ministar kulture Makedonije Blagoj Stefanovski...pa se ova predstava može uzeti i kao primjer "povratka" crnogorskih političara na festivalske premijere Grad teatra.

Pored političara, u gledalištu su bile i mnoge ličnosti javnog i pozorišnog života.

Galerija

Bonus video: