Naučnici pronašni lijek za leukemiju: Bolest nestala za mjesec

Koristili su modifikovani, bezopasni virus HIV-a i tako ubacili seriju gena u bijele krvne ćelije, dizajnirane tako da uništavaju ćelije raka
202 pregleda 1 komentar(a)
leukemija, Foto: Shutterstock.com
leukemija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.08.2011. 20:20h

Ljekari sa Unverziteta u Pensilvaniji su uspjeli da izliječe leukemiju kod dva od tri pacijenta, što njihov rezultat stavlja na visoko mjesto najuspješnijih u liječenju raka u posljednjih nekoliko decenija.

Ljekari, prenosi MSNBC, tvrde da je hronična limfocitna leukemija, koja je inače najčešći tip bolesti krvi, potpuno nestala kod dva pacijenta, a kod trećeg se smanjila za 70 odsto. Kod svakog pacijenta rak je potpuno nestao za samo nekoliko sedmica i nije se vratio nakon godinu.

"Funkcioniše odlično. I mi smo iznenađeni time koliko dobro djeluje", rekao je dr Karl Džuno, stručnjak za genetsku terapiju na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Džuno godinama sa kolegama radi na istraživanjima liječenja leukemije tako da u laboratorisjkim uslovima ojačaju imunološke ćelije.

Oni su izvdojili krv tri pacijenta kod kojih je bolest već napredovala. Iz krvi su izvadili T-ćelije (T-limfocite) i u njih su dodali nove gene. Koristili su modifikovani, bezopasni virus HIV-a i tako ubacili seriju gena u bijele krvne ćelije, dizajnirane tako da uništavaju ćelije raka.

Koristili su modifikovani, bezopasni virus HIV-a i tako ubacili seriju gena u bijele krvne ćelije, dizajnirane tako da uništavaju ćelije raka

Simptomi su ohrabrili naučnike, jer takvo ponašanje ukazuje na masovno odumiranje ćelija tumora.

Nakon godinu dana, kod pacijenata su ćelije raka nestale ili se njihov broj drastično smanjio.

Pacijenti su pristali da na njima isprobavaju novu metodu jer transplantacija koštane srži ili matičnih ćelija ne djeluje uvijek, i za sobom nose određen rizik po zdravlje. Naučnike sada zanima koliko će trajati remisija, period u kojem nema znakova bolesti.

Bonus video: