Otkriven lijek koji uništava sve viruse?

Lijek pronalazi ćelije zaražene virusom, sprječava početak ili razvoj infekcije i bolesnoj ćeliji naređuje "samoubistvo". Zdrave ćelije ostaju netaknute
165 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 12:35h

Naučnici su pronašli lijek za običnu prehladu, gripu, HIV kao i bilo koji drugi virus kojeg možete da se sjetite, javlja Dejli Mejl.

Lijek koji napada zaražene ćelije i tjera ih da se same unište stvoren je u laboratoriji. Njegov popis potencijalnih meta uključuje rhinovirus, krivca za polovinu prehlada kod odraslih osoba i gotovo sve prehlade kod djece, gripu, polio, želučanu virozu kao i smrtonosnu denga groznicu.

Lijek, poznat samo prema akronimu DRACO, može uništiti i rubeolu, herpes, bjesnilo pa čak i HIV, a na policama apoteka bi se mogao naći kroz desetak godina.

"Naravno da će se pojaviti neki virusi koje DRACO neće moći da uništi, ali njih još nismo otkrili. Otkriće antibiotika donijelo je revoluciju u liječenju bakterijskih infekcija, a s DRACO-om se nadamo kako ćemo isto postići s virusnim bolestima. Trenutno ne postoji mnogo anti-virusnih ljekova - rekao je naučnik Majk Rajder sa Instituta za tehnologiju u Masačusecu.

Rajder je prilikom stvaranja lijeka iskoristio prirodne odbrambene mehanizme ćelije koji se koriste protiv infekcije.

Kada virus zarazi tijelo, on preuzima unutrašnji mehanizam ćelije kako bi napravio kopije sebe. Tokom ovog procesa virus stvara dugačke dvostruke spirale RNA (Ribonukleinske kiseline) koja se inače ne nalazi u tijelu ljudi ili životinja.

Ljudske ćelije najčešće se brane stvarajući proteine koji se povezuju sa RNA i tako sprječavaju širenje virusa. Međutim, brojni virusi sposobni su da nadmudre odbrambeni mehanizam ćelija.

Upravo zato je dr. Rajder iskoristio drugi "odbrambeni mehanizam" - apoptozu, kada zaražena ćelija izvrši "samoubistvo". Njegov lijek traži ćelije s dvostrukom spiralom RNA, zaustavlja infekciju u samom početku a zatim ubija ćeliju.

Dodatna prednost je to što zdrave ćelije ostaju netaknute.

Tokom laboratorijskog testiranja DRACO je ubio 15 virusa, među kojima je bila obična prehlada i dva virusa gripe. Takođe, spasio je i živote miševima koji su dobili smrtonosnu dozu gripe. Nučnici su ostali šokirani i DRACO-ovom brzinom. Ukoliko se uzme na vrijeme trebao bi da spriječi pojavu simptoma, a testovi pokazuju kako bi mogao funkcionisati i kao vakcina.

Britanski zdravstveni stručnjaci su pozdravili s oduševljenjem otkriće lijeka, međutim upozorili su kako lijek koji tako neobično djeluje mora da prođe kroz godine testiranja prije nego što se počne smatrati sigurnim za ljude.

Bonus video: