Svijetleće životinje nastavljaju svoju priču

FVU najavljuje izložbe radova koji su nastali tokom projekta, a fotografije istih će poslužiti kao motivi za izradu razglednica i suvenira opština sa sjevera
151 pregleda 0 komentar(a)
Svijetleće životinje, Foto: Facebook
Svijetleće životinje, Foto: Facebook
Ažurirano: 16.04.2018. 09:35h

Svijetleće životinje koje su dizajnirali studenti i profesori Fakulteta vizuelnih umjetnosti (FVU) Univerziteta Mediteran i koje su bile locirane u šumama sjevera Crne Gore, prethodnih mjeseci su osvajale pažnju, kako prolaznika, tako i umjetnika i medija iz regiona. Instalacije su nastale u želji studenata da ukažu na neka od aktuelnih pitanja koja se tiču očuvanja životne sredine, istakli su iz ove obrazovne institucije.

Mentori projekta doc. mr Abaz Dizdarević, prof. mr Nikola Simanić i prof. mr Dino Karailo izrazili su zadovoljstvo zbog činjenice da je projekat uspješno realizovan i da, iako je formalno završen, i dalje budi veliko interesovanje, pa se priča o svijetlećim životinjama nastavlja.

Izložba radova koji su nastali kao rezultat projekta je nakon Bijelog Polja, prošle nedjelje organizovana i u Pljevljima, a planirano je da se u narednom periodu radovi predstave i u ostalim gradovima u Crnoj Gori. Karailo je istakao da će fotografije koje su nastale u toku realizacije projekta poslužiti kao motivi za razglednice i druge suvenire pomenutih opština, pa će priča o svijetlećim životinjama koje izlaze iz šuma na sjeveru ostati zabilježena i na taj način.

Dekanica Fakulteta vizuelnih umjetnosti, doc. dr Anđela Jakšić Stojanović, ističe da je ideja potekla od studenata koji su, u toku realizacije land art projekta u okviru predmeta Multimedijalni studio, željeli da podignu svijest stanovništva o značaju očuvanja životne sredinI.

“Svjesni činjenice da Crna Gora predstavlja prvu i jedinu ekološku državu na svijetu, kao i izuzetnih prirodnih bogatstava kojima raspolaže, a koji se, nažalost, u kontinuitetu devastiraju, studenti su osmislili umjetnički projekat koji ima za cilj da na jedan nekonvencionalan, interesantan, kreativan način predstavi svu kompleksnost pomenutog problema” poručuje Jakšić Stojanović.

Studentkinja Jelena Jušković je navela da je realizacija ovog projekta omogućila studentima da realizuju različite umjetničke forme o kojima su do sada imali prilike samo da čitaju u savremenoj umjetničkoj literaturi.

“Street/land/eco art projekat je za nas imao neprocjenjiv značaj i u potpunosti je promijenio naš način razmišljanja”, dodala je ona, dok je njena koleginica, Anđela Barba kazala da je projekat bio izuzetno iskustvo za studente zbog činjenice da su umjesto u učionici, sve aktivnosti na spomenutom predmetu realizovane u fantastičnom prirodnom okruženju što je za njih predstavljalo veliki izazov, ali i obavezu.

Prilikom realizacije, studenti su posebno obratili pažnju da budu istaknute životinje sa ovog područja, poput medvjeda, vuka i lisice, koje su rađene od željeznih konstrukcija, a “digitalno vrijeme u kojem živimo je diktiralo izbor led dioda, fluorescentnih boja, novih tehnologija i slično, kako bi se na što bolji način predstavio kontrast između prirodnih ljepota i kontaminacije koja prati savremeno, digitalno doba”.

Osim toga, studenti su zajedno sa profesorima realizovali i land art atrakciju slikanja na snijegu, islikavajući geometrijske oblike koji se mogu vidjeti iz vazduha.

Jedna od najinspirativnijih lokacija, bila je jalovište zbog činjenice da je, objasnili su ranije, “donedavno ovaj prostor predstavljao jednu od najvećih ekoloških crnih rupa u Crnoj Gori, a zapravo predstavlja izuzetno atraktivno područje koje je, realizujući različite umjetničke intervencije, moguće dodatno učiniti još atraktivnijim i interesantnijim za posjetioce”.

Realizacija projekta je trajala godinu dana i podrazumjevala je izradu vizuelnog identiteta za mala i srednja preduzeća i proizvođače iz opština Bijelo Polje i Mojkovac, osmišljavanje i izradu autentičnih crnogorskih suvenira, kao i realizaciju street/land/eco art projekata u opštinama na sjeveru.

Pomenute aktivnosti se realizuju u okviru projekta “Multimedijalni studio” koji realizuje Fakultet vizuelnih umjetnosti uz podršku Ministarstva prosvjete i Ministarstva nauke.

Unapređivanje mekih vještina i društvene svijesti

Ovaj projekat je imao za cilj i da doprinese razvoju studenata, saradnje visokoobrazovnih institucija, ali i razvoju naše države.

“Realizacija ovog projekta je podstaknuta ne samo željom, već i potrebom da se uspostavi intenzivnija saradnja između visokoobrazovnih institucija i poslovnog okruženja kako bi studenti stekli praktična znanja, vještine i kompetencije koje će im omogućiti bolju pripremu za potrebe savremenog tržišta rada. Osim toga, realizacija pomenutih aktivnosti je omogućila da studenti unaprijede takozvane ‘meke vještine’ kao što su vještine komunikacije, prezentovanja, pregovaranja, rješavanja konflikata i slično, što će takođe imati veliki značaj za njihov budući rad i profesionalno usavršavanje”, kazala je dekanica ovog fakulteta.

Dizdarević, jedan od mentora i rukovodilaca projekta, je istakao da realizacija ovakvih aktivnosti, osim unapređenja kvaliteta nastave na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, ima za cilj i da doprinese “ravnomjernijem regionalnom razvoju zemlje, intenzivnijem turističkom razvoju opština na sjeveru, promociji kulturnih vrijednosti i umjetnosti u društvu i podizanju svijesti o značaju očuvanja životne sredine”.

Slijede aktivnosti sa djecom

Doc. dr Anđela Jakšić Stojanović je najavila i neke nove projekte koje FVU planira da realizuje.

“Pošto nam umjetnost pruža mnogo mogućnosti za djelovanje i promovisanje lijepih i plemenitih ideja, u narednom periodu ćemo se malo baviti i aktivnostima u centrima za djecu koja imaju smetnje u razvoju. Planiramo radionice, oslikavanje murala i slično, a u maju ćemo realizovati i neke aktivnosti sa djecom azilanata i romskom djecom koja prose”, najavljuje ona.

Bonus video: