Nova knjiga Ljubete Labovića: Neću da se budim

U novoj knjizi, po riječima Lidije Vukčević, Ljubeta Labović osvjedočuje misao Alana Boskea, da pjesništvo nije potrebno, nego neophodno
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2011. 11:52h

“Neću da se budim” naziv je nove knjige Ljubete Labovića koju je nedavno u okviru Biblioteke “Savremena poezija”, objavio Otvoreni kulturni forum sa Cetinja.

Labović piše poeziju, prozu i eseje o poeziji. Objavljivao je u časopisima “ARS”, “Poezija”, “Apokalipsa”, “Ex Symposion”, “Poetikon”, “Qorum”...

Poezija mu je objavljivana u cjelovitim antologijama u Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Makedoniji, te u mnogobrojnim izborima i panoramama u Crnoj Gori i regionu. Objavio je knjige poezije “Tanatoide/oblici smrti”, “Gospodar kaveza” i “Chambre interiure/Unutrašnja soba” - dvojezičnno crnogorsko-francusko izdanje...

“U poetskim refleksijama nove knjige pjesama 'Neću da se budim' Ljubete Labovića, posebno u prvom ciklusu sa istoimenim naslovom i u poetskoj prozi pod naslovom 'Opna', ili 'Ars Magna/fascinacija”, inspirisan Ničeovim navodom: 'Čovjek je nešto što mora biti prevladano...' vidljiva je pjesnikova vokacija, koja Labovića postavlja u red naših najznačajnijih autora filozofske poezije i naracije”, zapisao je Nenad Daković o novoj knjizi Labovića.

Savremena kritika je ovog autora definirala kao pjesnika ljubavi i smrti (Božo Koprivica)

U novoj knjizi, po riječima Lidije Vukčević, Ljubeta Labović osvjedočuje misao Alana Boskea, da pjesništvo nije potrebno, nego neophodno. Vukčević navodi da je spoj modernog i nove tradicije možda i najvažnija odrednica Labovićeve poezije.

“Savremena kritika je ovog autora definirala kao pjesnika ljubavi i smrti (Božo Koprivica), pa je time eo ipso usredišten u mediteransku tradiciju pjevanja koja se kreće između ovih dvaju velikih temata”, zapisala je u pogovoru Lidija Vukčević ističući da je u prethodnim zbirkama (Nedostajanje, Unutrašnja soba) stilsko i tematsko u “ravnovesju”, dok je u novoj “esencija izmještena s egzistencijom pa se često ovakav amalgam otima u metafizičke i oniričke, u nadrealne senzacije”.

Najnoviju zbirku Labovića čini uvodni ciklus od pet pjesama koji je istoimen s naslovom, ciklusi “Dan kada se sve to dogodilo”, “Zid/Soba”, “Psalmi za Tomazea”, “Ars magna”. Autor je neke svoje pjesme u novoj knjizi posvetio drugim pjesnicima i autorima.

Bonus video: