Kolega je bacio oko na vas? Ne nasijedajte, možda mu je samo - dosadno

Stojite kraj aparata za kafu, recimo, on vam upućuje kompliment, vi se nasmiješite, pa vam uputi nešto duži, značajniji pogled, pa tako opet sljedećeg radnog dana... Zavodi vas? Znak da mu se dopadate?
426 pregleda 0 komentar(a)
flert, Foto: Www.menshealth.com
flert, Foto: Www.menshealth.com
Ažurirano: 03.08.2011. 14:00h

Ne, nije riječ o tome, tvrde američki istraživači: njihovo posljednje istraživanje je pokazalo kako muškarci na radnom mjestu flertuju, ne zato što je koleginica izuzetno privlačna, već zbog toga što im je – neopisivo dosadno.

Istraživanje je urađeno u razgovoru sa oko dvije stotine muškaraca i žena od 21 do 60 godina, a cilj istraživanja je bio da se utvrdi da li i koliko flertuju na poslu.

Takođe, trebalo je da odgovore na pitanje da li su zadovoljni svojim poslom, te koliko naporno rade, a rezultati su pokazali jasnu razliku među polovima.

Tako se ispostavilo kako su žene koje su flertovale na poslu podjednako bile zadovoljne poslom, baš kao i one koje su sa muškim kolegama imale čisto poslovne odnose.

No, utvrđeno je, muškarci koji su flertovali bili su puno nezadovoljniji svojim radnim mjestom.

Objašnjavajjući rezultate istraživanja vođa tima, psiholog Čed Mus je rekao kako su ranija istraživanja pokazala da se na poslu flertuje iz više razloga: podizanje nivoa samopouzdanja, zbog zabave ili ljubavi.

Čed kaže da su pripadnici jačeg pola koji su nezadovoljni poslom, skloniji flertu: to im razbija dosadu. “Ponekad flert može da ima dobre strane, ali pojačano flertovanje na radnom mjestu, može da bude znak da ste nezadovoljni radnim mjestom ili da vam je prosto izuzetno dosadno”, kaže Čed.

Ističe kako istraživanje ne zaključuje da su zaposleni koji flertuju zadovoljniji ili da bolje rade.

Istraživanje sprovedeno 2007. pokazalo je da bi zaposlene žene, da mogu da biraju, izabrale za šefa muškarca, te da su spremne na flert da bi se izborile za bolju poziciju.

To istraživanje je utvrdilo kako žene na kolegice gledaju kao na konkurenciju, pa im je zato draže da rade s muškarcima s kojima rado i flertovale, ako bi to značilo da će na kraju uspjeti u svom poslovnom naumu.

Bonus video: