Prekinut štrajk glađu u Kolašinu, ljekari upozorili štrajkače

"Prekidamo štrajk da bismo spriječili dalje narušavanje zdravstvenog stanja učesnika štrajka", piše u saopštenju za medije
0 komentar(a)
Kolašin, štrajk, Foto: Dragana Babović
Kolašin, štrajk, Foto: Dragana Babović
Ažurirano: 28.07.2011. 11:45h

Izvršni odbor sindikalne organizacije radnika lokalne uprave prekino je štrajk glađu danas u 14 sati. Rukovodstvo sindikata štrajkovalo je od ponedjeljka zahtijevajući isplatu šest zaostalih zarada, reprogramiranje obaveza po osnovu poreza i doprinosa, ali i, kako su naveli "prekid sa praksom nezakonitog zapošljavanja, prestanak radnog odnosa fiktivno zaposlenima, dosljednu primjenu pravilnika o upotrebi i prodaju viška službenih vozila.

"Prekidamo štrajk da bismo spriječili dalje narušavanje zdravstvenog stanja učesnika štrajka, koje se, po konstataciji ljekara Hitne pomoći, može iskomplikovati daljim nastavkom neuzimanja hrane.

Uvjereni smo da će protokol, koji smo potpisali sa čelnicima lokalne uprave 26. jula biti u potpunosti ispoštovan", navodi se u pisanom saopštenju za medije.

Štrajk sindikalnog rukovodstva intenzivirao je razgovore opštinskih čelnika sa poslovnim bankama

Navodeći da je podršku štrajku tokom minulih dana dalo preko 95 procenata zaposlenih u organima lokalne uprave i službama zaštite i spasavanja, štrajkači su podsjetili da je njihov protest bio nepolitički, iako je, kako su kazali, bilo pokušaja podmetanja "tvrdnjama da smo od nekoga izmanipulisani".

Štrajkači su opštinskom rukovodstvu ostavili rok do 26. avgusta da ispuni sve njihove zahtjeve, a ukoliko tako ne bude, naglasili su da nastaviti proteste u radikalnijem obliku i uz učešće svih zaposlenih.

Finansijske muke lokalne vlasti

Štrajk sindikalnog rukovodstva intenzivirao je razgovore opštinskih čelnika sa poslovnim bankama. Tako su, prema nezvaničnim informacijama, danas sa bankarima pregovarali potpredsjednik za finansije Đorđije Živković i njegovi saradnici, o čemu su i obavijestili štrajkače i na taj način, vjerovatno i ubrzali njihovu odluku o prekidu štrajka.

U tom slučaju kolašinska koaliciona vlast moraće da pokaže mnogo vještina kako bi tim iznosom pokrila najurgentnije stavke

Prema nezvaničnim informacijama, kolašinska lokalna uprava će uspjeti da se kreditno zaduži narednog mjeseca, ali ne 3 miliona, kako je to prvobitno bilo planirano, već na duplo manji iznos.

U tom slučaju kolašinska koaliciona vlast moraće da pokaže mnogo vještina kako bi tim iznosom pokrila najurgentnije stavke među oko 6,5 miliona eura ukupnog duga.

Kako tvrde dobro upućeni u finansijske muke lokalne uprave, ništa manje zahtjevni i nestrpljivi od zaposlenih, kojima se za neto zarade i doprinose duguje se oko 3,5 miliona nijesu ni dobavljači prema kojima su obaveze od 1,8 miliona eura.

Bonus video: