Na Grad teatar stiže još jedna zvijezda – Mihail Bereznicki, virtuoz na violi

Bereznicki je rođen u Moskvi, u porodici muzičara, a muzičke studije započeo je kao vunderkid, sa šest godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 13:03h

Nakon violiniste Vilhelmasa Čepinskisa, koji je svojim koncertom priredio muzički događaj, na festival Grad teatar stiže još jedna zvijezda – Mihail Bereznicki, virtuoz na violi, muzičar svjetskog ugleda, osvajač brojnih prvih nagrada na međunarodnim konkursima, „Zaslužni umjetnik Rusije“.

Kao solista i kamerni muzičar učestvovao je na prestižnim festivalima poput „Berliner Festwochen“, „Oleg Kagan Musikfest“, Fest Bat“...kao i drugim značajnim festivalima u Rusiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Engleskoj, Poljskoj, SAD, Južnoj Koreji..

Ovaj majstor viole, danas profesor na čuvenom moskovskom Konzervatorijumu „P.I. Čajkovski“, sarađivao je i nastupao zajedno sa najvećim muzičkim imenima današnjice - od Jurija Bašmeta, Natalije Gutman, Viktora Tretjakova, Aleksandra Rudina... do legendi kao što su Gutman, Franc, Gidon Kremer.

Svjetsku slavu doživio je premijernim izvođenjem kompozicija kao što su Sonata in sol N. Rota, „Viola i klavir“ M. Najmana, „Viola u mom životu“ M. Feldmana, „Concertino d’ Ete“ D. Milhauda, „Fantazija“ J. Boumana, Sonata R. Klarka...

Svjetsku slavu doživio je premijernim izvođenjem kompozicija kao što su Sonata in sol N. Rota, „Viola i klavir“ M. Najmana, „Viola u mom životu“ M. Feldmana...

Bereznicki je rođen u Moskvi, u porodici muzičara, a muzičke studije započeo je kao vunderkid, sa šest godina.

Program odabran za nastup na budvanskom festivalu - djela Marea, Bramsa, Čajkovskog, Benjamina, de Berioa i Hubeja, Bereznicki će izvesti u klavirskoj pratnji Poline Osetinskaje, pijanistkinje koja je takođe započela muzičke studije kao „čudo od deteta“, sa pet godina, a danas je istaknuti orkestarski solista, i nastupa sa Filharmonijom Tokija, orkestrom Vajmarske opere, mađarskim orkestrom „Franc List“, Poljskim nacionalnim orkestrom, Spivakovim „Moscow Virtuosi“...i drugim velikim orkestrima širom svijeta.

Koncert je zakazan za sjutra veče u 22 sata, u crkvi Santa Marija.

Bonus video: