Povratak "Don Krsta"

Don Krsta igra Vojin Ćetković, Luciju Sloboda Mićalović, Bruno je Igor Đorđević
207 pregleda 0 komentar(a)
Don Krsto 2009, Foto: Arhiva "Vijesti"
Don Krsto 2009, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.07.2011. 14:01h

Drama o Budvaninu Krstu Ivanoviću, koja je kao koprodukcija Grad teatra i Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda doživjela praizvedbu 2007. na 21. festivalu, i od tada se igra s velikim uspjehom, takođe se vraća na “mjesto rođenja” - na sceni Terase između crkava, u utorak u 22 sata, publika opet može da vidi “Don Krsta”.

Svojom pričom koju je i režirala, Vida Ognjenović nas vodi u doba XVII vijeka, u malenu Budvu, plemićku porodicu u kojoj je 1628. rođen Krsto Ivanović, kanonik katedralne crkve i gradski učitelj, koji je napisao “Ljetopis Budve” i prepisao Budvanski statut.

Sa “Don Krstom” publika “odlazi” u Italiju tog vremena – Padovu, Veronu, Veneciju, gdje je studirao i stekao doktorat prava, bio biran za dvije akademije, objavio dvije zbirke poezije, postao poznata ličnost…

Najveću popularnost Krsto Ivanović stekao je pišući libreta za opera, a kako je zapisao Božo Koprivica, dramaturg predstave, “melanholija je osnovni ton u ovoj vrhunskoj melodrami o stranstvovanju jednog pjesnika, kanonika, ali i drama o velikom prijateljstvu po daru i usamljenosti, i najprije, drama o ljubavi.

O ljubavi dva brata, brata “bliznaka” prema jednoj ženi, prema Luciji. Kakav je to ljubavni roman, Lucija I Don Krsto…Don Krsto je drama o ljubavi, jer “ljubav i zvijezde pokreće”.

Don Krsta igra Vojin Ćetković, Luciju Sloboda Mićalović, Bruno je Igor Đorđević, a ostale uloge igraju Đurđija Cvetić, Ivan Bosiljčić, Mihailo Miša Janketić, Suzana Lukić, Olivera Krljević…

Scenograf je Jurij Fabri, kostimograf Ljiljana Dragović, kompozitor Zoran Erić. Predstavu “Don Krsto”, koja je, inače, na stalnom repertoaru JDP, koja je glavnim glumcima donela brojne nagrade, budvanska publika može vidjeti i u srijedu, na istoj sceni.

Bonus video: