Sajam knjiga "Knjigom preko granice" od nedjelje u Nikšiću

Najveća vrijednost ovog projekta je ponovna izgradnja povjerenja kroz kulturu
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 10:13h

U Nikšiću će 24. jula biti otvoren sajam knjiga "Knjigom preko granice", saopšteno je iz NVO "Ženska akcija".

Na sajmu će biti predstavljena izdanja više od 20 izdavačkih kuća iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sajam se organizuje u okviru istoimenog IPA projekta, podržan je od Evropske Unije i trajaće do 8. avgusta.

"Imajući na umu posljedice ratnih dešavanja u regionu Balkana, te kidanje svih veza, projektom ‘’Knjigom preko granice’’ poseban naglasak stavljen je na obnovu i promovisanje književnog bogatstva Balkana, sa namjerom da se podigne svijest o kulturnoj različitosti Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i izgradi povjerenje u procese pomirenja i podrži razvoj lokalnog obrazovanja, znanja i vještina", navodi se u saopštenju.

Projekat je odobren u okviru IPA programa 2009-2010, za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i podrazumijeva pripremu i organizaciju 7 mini sajmova knjiga, u Bijelom Polju, Nikšiću, Plužinama, Tivtu, Sarajevu, Foči i Trebinju.

U Crnoj Gori projekat realizuje Centar za kulturu iz Plužina u partnerstvu sa Udruženjem izdavača i knjižara i Ženskom akcijom, a u Bosni i Hercegovini za projekat su odgovorni Nacionalna i univerzitetska biblioteka iz Sarajeva u partnerstvu sa Agencijom za mala i srednja preduzeća iz Trebinja.

"Najveća vrijednost ovog projekta je ponovna izgradnja povjerenja kroz kulturu, ali i to što predstavlja model buduće saradnje i temelj odluke o budućim zajedničkim projektima, te odluke o zajedničkom predstavljanju kultura država u regionu. Afirmisanje ‘’Ženskog pisma’’ je važna dimenzija ovog projekta", navodi se u saopštenju NVO "Ženska akcija".

Sajam će biti otvoren u 20.30 sati, na gradskom trgu.

Bonus video: