Ranka Čarapić najavila nova hapšenja do polovine avgusta

“Vjerujemo da ćemo jedan od slučajeva uspjeti da okončamo do kraja jula, naredne sedmice ili kroz desetak dana najdalje", rekla je Vrhovna državna tužiteljka
0 komentar(a)
Lukšić i Čarapić, Foto: Boris Pejović
Lukšić i Čarapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.07.2011. 16:03h

Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić najavila je da će u narednih desetak dana završiti jedan, a do polovine avgusta još neke slučajeve na kojima tužilaštvo radi, ali nije željela da precizira koje.

“Očekujemo da će naredna faza rada Specijalnog istražnog tima dati konkretnije i veće rezultate i do kraja jula ćemo završiti jedan od slučajeva. U novoj fazi u koju ulazimo nadamo se boljem i organizovanijem djelovanju specijalnog tima i nadamo se da će skora budućnost pokazati da će ta nova faza dati bolje, konkretnije i veće rezultate”, rekla je Čarapić nakon posjete premijera Igora Lukšića tužilaštvu.

Ona je kazala da je premijera upoznala sa aktivnostima tužilaštva i predočila neke nove akcije i slučajeve na kojima rade.

“I finansijske istrage koje smo sproveli u slučaju Šarić i koje sprovodimo u slučaju Zavala takođe su dio aktivnosti za koje je zaslužan specijalni tim”

“Vjerujemo da ćemo jedan od slučajeva uspjeti da okončamo do kraja jula, naredne sedmice ili kroz desetak dana najdalje, a sljedeći slučaj u nekom periodu koji bi tražio nedjelju ili desetak dana. Krajem jula, do polovine avgusta očekujemo da ćemo uspjeti da okončamo slučajeve koje smo najavili”, kazala je Čarapić.

Ona je objasnila da je Specijalni istražni tim bio uključen u sve tužilačke istrage u mjeri u kojoj je bilo potrebe da se angažuju.

“I finansijske istrage koje smo sproveli u slučaju Šarić i koje sprovodimo u slučaju Zavala takođe su dio aktivnosti za koje je zaslužan specijalni tim”, rekla je Čarapić.

Obradovali se premijeru

Ona je rekla da podrška na visokom nivou Vrhovnom državnom tužilaštvu i državnim tužiocima Crne Gore znači puno.

"Ovo je jasna manifestacije podrške Vlade radu državnog tužilaštva"

“Tužioci su vijest o posjeti premijera doživjeli pozitivno i shvatili je kao veliku podršku naporima koje u ovom trenutku ulažu i podstrek za dalje napore”, istakla je Čarapić, a Lukšić to potvrdio.

“Ovo je jasna manifestacije podrške Vlade radu državnog tužilaštva u suočavanju sa izazovima sa kojima se tužilaštvo suočava”, rekao je Lukšić i dodao da su u prilici da na kraju jula izađu sa “vrlo opipljivim bilansom rezultata kad je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala”.

“Vjerujem da će se u budućim sedmicama i mjesecima to činiti još manje spornim, a vjerujem i da, kad se radi o rezultatima u borbi pritv korupcije, možemo prezentirati solidan bilans rezultata, s obzirom da je čitav niz predmeta u prethodnim mjesecima okončan i da je u tom kontekstu tužilačka organizacija angažovana i na jednom broju drugih predmeta”, rekao je on.

"Postoji zavidan napredak

Lukšić vjeruje da će tužilačka organizacija i u budućem periodu nastaviti da ponavlja uspjehe od prethodnih nekoliko godina.

Čarapić je kazala da su gotovo sve aktivnosti tužilačke organizacije usmjerene ka stvaranju posljednjih pretpostavki za primjenu Zakonika

“Imajući u vidu da i statistički, ali i krajnje opipljivo, možemo ocijeniti da postoji zavidan napredak”, kazao je Lukšić i objasnio da je tajming posjete označen iz dva ugla.

“Sa jedne strane, to je okolnost da se nalazimo pri kraju izvještajnog perioda koji se odnosi na realizaciju Akcionog plana za ispunjavanje sedam preporuka Evropske komisije i nakon napora koje ulažemo da izmijenimo Ustav u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa”, kazao je Lukšić.

Drugi ugao, pojasnio je, tiče se početka pune implementacije Zakonika o krivičnom postupku kroz nekoliko sedmica.

Čarapić je kazala da su gotovo sve aktivnosti tužilačke organizacije usmjerene ka stvaranju posljednjih pretpostavki za primjenu Zakonika.

“One se tiču ne samo zaokruživanja kapaciteta tužilaštva, već i stvaranja uslova u kojima će tužioci vršiti novu funkciju, rekla je Čarapić.

Bonus video: