Balša Brković na Trgu pjesnika u okviru Grad teatra

Jedan od najpoznatijih crnogorskih pisaca i publicista dolazi pred čitaoce sa romanom “Paranoja u Podgorici”
108 pregleda 0 komentar(a)
Balša Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Balša Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.07.2011. 12:41h

Sa ambicijom da ovog ljeta predstavi najuzbudljivije naslove i da pred publiku dovede najzanimljivije i najznačajnije domaće i autore iz regiona, Književni program 25. Grada teatra nastavlja se sjutra u 21 sat na Trgu pjesnika, gostovanjem Balše Brkovića.

Jedan od najpoznatijih crnogorskih pisaca i publicista dolazi pred čitaoce sa romanom “Paranoja u Podgorici” (izdavač Daily presss), koji je odmah od objavljivanja 2010. postao bestseler u regionu.

“Novi roman Balše Brkovića nosi podnaslov “Noir iz nulte decenije”. Međutim, u ovom slučaju, autor nije neiskusan ni prepotentan, on prosto ima potrebu da na naslovnicu istakne sintagmu koja se može shvatiti kao vremensko određivanje ali I kao metafora svih naših nultih decenija – da smo nulifikovani kao osobe u društvima u kojima živimo – i, na neki način, ovom sintagmom čitav podnaslov uravnotežava u sebi oba glavna toka kojima se roman bavi, kao i njihovo tumačenje”, zapisao je Vladimir Arsenić, beogradski pisac i književni kritičar o knjizi “Paranoja u Podgorici”.

Balša Brković objavio je pet knjiga poezije (“Konji jedu breskve”, “Filip boje srebra”, “Rt Svete Marije”, Contrapposto”, “Dvojenje”), knjigu priča “Berlinski krug”.

Za prvi roman “Privatna galerija”, koji je doživio četiri izdanja u preko 20 hiljada primjeraka (prevodi su objavljeni u Češkoj, Sloveniji, Albaniji), dobio je Nagradu “Miroslavljevo jevanđelje” za najbolju knjigu proze u Srbiji i Crnoj Gori 2001-2003, a ovaj roman 2002. bio je nominovan u najuži izbor (četiri knjige), za prestižnu Nagradu “Meša Selimović”, koja se dodjeljuje za najbolji roman na ex yu prostoru.

U anketi nedjeljnika “Monitor” ova knjiga proglašena je “kulturnim događajem”, a u anketi “Blica”, beogradskog dnevnika, “Privatna galerija” našla se na listi deset najboljih postmodernističkih romana objavljenih u SCG.

Balša Brković pored poezije i proze objavljuje esejistiku, bavi se pozorišnom kritikom, kao i istorijom i idejama anarhizma, a početkom 90 – tih pripadao je grupi angažovanih crnogorskih intelektualaca protiv ratne i izolacionističke politike crnogorskih vlasti.

Danas je urednik ART –a, Kulturnog dodatka najuticajnijeg i najtiražnijeg crnogorskog dnevnika “Vijesti”, po ubjeđenju je anarhista.

U čitavom regionu, Balša Brković uživa ugled persone, pisca i intelektualca čiji angažman i kriticizam ostaju, uprkos svemu…

Sa Brkovićem će na Trgu pjesnika razgovarati profesorka Božena Jelušić.

Bonus video: