Da li se debljate od šampona?

Nedavna studija sugeriše kako hemikalije koje se koriste u mnogim kozmetičkim proizvodima mogu pridonositi debljanju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 15:28h

Hemijske kalorije u brojnim kozmetičkim proizvodima mogu biti uzrok debljanja, kažu naučnici. Ljekari i nutricionisti će se složiti kako je prekomjerna težina posljedica nezdrave prehrane i neredovitog vježbanja. Međutim, novo istraživanje pokazuje da oni nisu jedini faktori u igri, piše Daily Mail.

Nedavna studija sugeriše kako hemikalije koje se koriste u mnogim kozmetičkim proizvodima mogu pridonositi debljanju. Ljekari sa Mount Sinai Medical Centera u Njujorku kažu da ftalati, koji se pojavljuju na popisima sastojaka čak 70 posto šampona, sapuna i kozmetike, mogu izazvati endokrine promjene. Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola, hlapljive tečnosti koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti, takođe poznati kao plastifikatori ili omekšivači i nalaze se u gotovo svemu što nas okružuje.

Istraživanje se naslanja na prethodne studije koje su pokazale da hemikalije mogu oštetiti sastav prirodne kontrole tjelesne težine. Otkrili su da oponašaju djelovanje hormona i utiču na žlijezde koje ih proizvode. Naučnici sa medicinskog centra Mount Sinai upozoravaju posebno na Bisfenol-A, supstancu prisutnu u ambalaži za hranu, plastičnim bocama i bočicama za bebe.

Već su prije devet godina naučnici sa Univerziteta Stirling u Škotskoj nazvali su Bisfenol A i ftalate 'hemijskim kalorijama'. Paula Baillie-Hamilton, koja je vodila istraživanje, napisala je tada kako se u raspravama o debljini zanemaruju promjene zemljine ekološke ravnoteže koja se promijenila uslijed velike potrošnje sintetičkih organskih i anorganskih hemikalija.

Dženet Tang-Peronard iz Instituta za preventivnu medicinu u Kopenhagenu napisala je članak o toj temi u novom izdanju časopisa Obesity Reviews u kojem je upozorila kako smo uticaju tih hemikalija na tjelesnu težinu izloženi od najmlađih dana. 'Te hemikalije mogu igrati značajnu ulogu u debljini, ali mi smo samo zagrebali po površini', napisala je.

Bonus video: