Na 38 nautičkih milja od obale Crne Gore spašena poljska jedrilica

Jedriličar Tadeus Šlemec iz Jemeca plovio je iz Cavtata za Brindizi kada mu je sa sedam metara duge jedrilice otpalo kormilo, nakon čega je izgubio upravljanje nad brodom
108 pregleda 0 komentar(a)
jahta Bar, Foto: Anto Baković
jahta Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 29.06.2011. 22:15h

Uspješnom akcijom jedinica Uprave pomorske sigurnosti (UPS), kasno popodne na 38 nautičkih milja od obale Crne Gore pronađena je i spašena poljska jedrilica, sa koje je prethodno bio emitovan poziv za pomoć.

Jedriličar Tadeus Šlemec iz Jemeca plovio je iz Cavtata za Brindizi kada mu je sa sedam metara duge jedrilice otpalo kormilo, nakon čega je izgubio upravljanje nad brodom.

Kuriozitet je da je jedrilica bila gotovo potpuno nova - porinuta je u more ove godine!

"Iz Regionalnog centra za spašavanje na moru iz Rima dobili smo signal u 15 sati, a zvale su nas i kolege iz Dubrovnika. U roku od pet minuta pripremili smo akciju i poslali naš čamac kojim zapovijeda rukovodilac Službe traganja i spasavanja kapetan Vladan Radonjić. Uz asistenciju Obalske radio-stanice Poljak je brzo pronađen i doveden u Bar, a naši službenici su dokazali još jednom visoki profesionalizam i odgovornost u ovakvim zahtjevnim zadacima”, rekla je "Vijestima" Jasmina Isić, direktorica UPS.

Čamac UPS uplovio je u marinu Bar nešto oko 23 sata, sa jedrilicom privezanom uz desni bok.

Kapetan Radonjić je kazao da je gubitak kormila spasiocima veoma otežavao zadatak, jer nijesu mogli sprovesti “klasičan tegalj jedrilice”.

"Zato smo ga vezali uz desni bok, jer su nam talasi u povratku dolazili sa lijeve strane. More je bilo jačine 3-4, do jedrilice smo stigli za oko sat i 40 minuta, a onda je povratak "u tandemu" potrajao skoro četiri i po sata", ispričao je Radonjić "Vijestima" kako je na moru izgledala akcija spasavanja poljske jedrilice.

Bonus video: