Festival kratkih priča "Odakle zovem" u knjižari "Karver"

Prije svečanog otvaranja festivala, predviđen je Mali sajam izdavača, predstaviće se nekoliko kuća koje objavljuju autore iz regiona južnoslovenskih jezika, kao i Evrope
0 komentar(a)
odakle zovem, festival kratkih priča, Foto: Arhiva Vijesti
odakle zovem, festival kratkih priča, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.06.2011. 14:14h

Treći međunarodni festival kratke priče “Odakle zovem“, svečano će biti otvoren 29. juna u 20 i 30 u knjižari “Karver“, a kako je najavljeno manifestaciju će ove godine obilježiti značajna književna imena regiona i svijeta.

Prije svečanog otvaranja festivala, predviđen je Mali sajam izdavača, predstaviće se nekoliko kuća koje objavljuju autore iz regiona južnoslovenskih jezika, kao i Evrope koji su do sada objavili i preveli na jezike svojih zemalja (Mađarska, Albanija) i djela crnogorskih autora.

Gosti sajma su Ivan Čolović (XX vek, Srbija), Gabor Čordaš (Jelenkor, Mađarska), Bujar Hudhri (Onufri Publishing, Albanija), Nenad Popović (Durieux, Hrvatska), Boško Zatezalo (VBZ, Hrvatska), Petra Ljevak (Ljevak, Hrvatska) i Kruno Lokotar (Algoritam, Hrvatska).

Program pod nazivom “Bez velikih riječi, molim Vas“, koji će početi u 20 sati, posvećen je autorima iz regiona i izdavačima. O stanju i novim tendencijama u regionalnom književnom stvaralaštvu i izdavaštvu govoriće mnogi gosti kroz promocije i okrugle stolove.

Unaprjeđenje interregionalne saradnje u izdavaštvu je jedan od glavnih ciljeva ovog programa, a gosti će biti eminentni pisci iz regiona i Crne Gore. Večeras će ovaj značajan segment festivala obilježiti Zoran Paunović, Teofil Pančić, Božo Koprivica i Varja Đukić.

"Bez velikih riječi, molim Vas"

Festival “Odakle zovem” u 20 i 30 otvoriće pisac Ognjen Spahić, dobitnik “The Ovid festival Prize”, u okviru rumunskog književnog festivala “Dani i noći književnosti”. Nakon svečanog otvaranja festivala, za 21 sat je predviđen segment “Odakle zovem” u okviru kojeg će govoriti Vladimir Pištalo, Enver Kazas, Teofil Pančić, Aleksandar Hemon (audio intervju, Budo Vukobrat, Radio Slobodna Evropa, Sarajevo).

Drugi dan festivala poičinbje u 11 sati programom “Bez velikih riječi, molim vas” u okviru kojeg će govoriti Predrag Lucić, Boris Dežulović, Andrej Nikolaidis, Saša Ilić, a moderator je Kruno Lokotar.

Sastavni dio festivala “Odakle zovem” je i konkurs za najbolju kratku priču, na koji je ove godine, članovima žirija Enveru Kazazu, Teofilu Pančiću i Božidaru Koprivici, pristiglo 505 priča, od kojih su izabrane 22 koje će biti objavljene u novom izdanju knjige “Izvan koridora”, Vranac- najbolja kratka priča 2011.

U vinskom podrumu Plantaža u Šipčaniku, 30.juna će u 13 i 30 biti dodijeljene nagrade za tri najbolje priče po izboru žirija. U okviru filmskog programa festivala sjutra u 17 sati u objektu “Banja” biće prikazan film “Beli, beli svet” Olega Novkovića.

"Melodije borbe i pretvorbe" u Banji

Festival u 19 i 30 nastavlja program “Bez velikih riječi, molim Vas” kada će govoriti Ivan Čolović, Ivan Lovrenović, Srećko Horvat. Film “Gluck” u režiji Šejle Kamerić, biće prikazan u 21sat, a nakon projekcije u 21 i 30, u objektu “Banja” u okviru projekta “Drugi – Balkan 2011” govoriće Gerd Koenen i Nenad Popović (simultan prevod).

Drugi dan festivala zatvara program “Bez velikih riječi, molim Vas”, kada će govoriti Ognjen Spahić, Igor Štiks, Saša lić, Ivana Simić-Bodrožić. Moderator večeri, koja će biti održana u 23 sata u objektu “Banja”, biće Kruno Lokotar.

Predviđen je pjesnički kabare, sit-down komedija i raspjevani u regionu popularni performans “Melodije borbe i pretvorbe” u izvedbi bivših Feralovaca Borisa Dežulovića i Predraga Lucića.

U okviru filmskog programa festivala pod nazivom “Kratki rezovi”, u petak u 17 sati u “Banji”, biće prikazano ostvarenje “Uvod u drugi život” Miloša Radivojevića, po istoimenom romanu Mirka Kovača. U 19 sati govoriće Svetislav Basara i Balša Brković dok će moderator biti Marinko Vorgić.

Projekat “Drugi-Balkan 2011”, biće predstavljen u 20 sati - TV intervju Tarik Alija, realizovan u saradnji sa Atlas TV,a razgovor vodi Srećko Horvat.

U 21 sat će o Andriću govoriti Enver Kazas, Ivan Lovrenović, Boro Kontić. Festival zatvara program “Gdje se voda spaja s drugom vodom”, a predviđen je pjesnički kabare, sit-down komedija i raspjevani u regionu popularni performans “Melodije borbe i pretvorbe” u izvedbi bivših Feralovaca Borisa Dežulovića i Predraga Lucića.

Organizator Festivala kratke priče “Odakle zovem” je knjižara “Karver” uz pokroviteljstvo Ministrastva kulture Crne Gore, Glavnog grada i sponzora 13. jul - Plantaže AD, fondacije Heinrich Boll - kancelarija za Jugoistočnu Evropu, Traduki - evropska mreža za književnost.

Novo lice Balkana

Festival “Odakle zovem” zatvoriće premijerno prikazivanje filma “Sin” Andra Martinovića, snimljenog po priči “Zašto srce?” Rejmonda Karvera.

Moderatori simpozijuma, koji će se održavati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 10 i 30 do 19 i 30, biće : Igor Štiks (Velika Britanija) i Srećko Horvat (Hrvatska).

U okviru “Kratkih rezova”, završne večeri u 19 i 30 u objektu “Banja”, biće prikazano ostvarenje: “Uvod u drugi život” Miloša Radivojevića , a nakon projekcije uslijediće razgovor u okviru filmskog segmenta festivala, koji će voditi Miloš Radivojević, Andro Martinović i Božo Koprivica.

Festival “Odakle zovem” zatvoriće premijerno prikazivanje filma “Sin” Andra Martinovića, snimljenog po priči “Zašto srce?” Rejmonda Karvera.

Bonus video: