Čarapić: Kriminalitet u padu. Opozicija je optužuje za loš i selektivan rad

Goran Danilović iz NOVE je izrazio bojazan da tužilaštvo i policija ne sarađuju i da je pitanje samo ko će koga prije da optuži.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2011. 11:53h

Poslanici opozicionih stranaka optužili su vrhovnu državnu tužiteljku Ranku Čarapić za nesposobnost, selektivan rad, lošu borbu protiv organizovanog kriminala. Čarapićka je te, kao i optužbu opozicije da je instrumentalizovana od vlasti negirala, i kazala da je u Crnoj Gori, u prošloj godini, u odnosu na ranije, zabilježen dalji pad kriminaliteta.

Ona je u parlamentu, predstavljajući Izvještaj o radu Državnog tužilaštva u prošloj godini, rekla da je opšti kriminalitet u prošloj godini za 2,21 odsto manji u odnosu na prethodnu.

Goran Danilović iz NOVE je izrazio bojazan da tužilaštvo i policija ne sarađuju i da je pitanje samo ko će koga prije da optuži.

On je konstatovao da zbog političkih nadgornjavanja ne smiju da kažu jedni drugima to što stvarno misle kao i da dok je Odbor za bezbjednost radio, tužilaštvo se dopisivalo i čekalo tuđe dokaze.

Bukovica i deportacije pokazuju sa koliko neozbiljnosti je tužilaštvo radilo na tim slučajevima

“Bukovica i deportacije pokazuju sa koliko neozbiljnosti je tužilaštvo radilo na tim slučajevima”, kazao je Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke, dodajući da je u Bukovici riječ ne samo o zločinu, već o etničkom čišćenju.

“Umjesto da rušimo mitove, domaće pravosuđe je od zločina napravilo mit”, rekao je on.

Odgovarajući na navode Mustafića, Čarapićka je kazala da je “u ovom trenutku to teško pitanje”.

“Sudske odluke su nepravosnažne i o njima ne možemo govoriti, ali je tužilaštvo izjavilo žalbe i ne bih se složila da tužilaštvo nije prikupilo valjane dokaze. Smatramo da smo prikupili sve dokaze do kojih smo došli. Treba sačekati konačnu odluku, pa onda cijeniti o nesposobnosti tužilaštva i nezavisnosti pravosuđa”, rekla je Čarapić.

Radulović: Smjena Čarapićke dogodine

Branko Radulović iz Pokreta za promjene (PzP) rekao je vrhovnoj državnoj tužiteljki da će ovo biti njen posljednji mandat, “jer će sljedeće godine biti smijenjeni i ona i tužilački savjet”.

“Zbog inicijative Evropske unije, komisije i međunarodne zajednice da smo bili bliži Briselu davno biste bili smijenjeni. Zbog selektivnog činjenja ili nečinjenja. Vi ste instrumentalizovani od vlasti. Tragično je da idete na tajna saslušanja kod ambasadora. Nanijeli ste mnogo štete Crnoj Gori, ekonomske, moralne…”, kazao je Radulović.

Mislite da ste svomoćni. Ja ću vama lupiti krivičnu prijavu jer ste odbacili osam krivičnih prijava i otićićete kao oni prije vas, ali ćete se razlikovati jer će protiv vas biti podnesene prijave

“Vi se smijete, ali pođite u bolnicu pa vidite koliko je oboljelil od karcinoma”, kazao je Radulović i dodao kako Čarapićka ne reaguje na prijave jer su adresirane na vlast.

“Mislite da ste svomoćni. Ja ću vama lupiti krivičnu prijavu jer ste odbacili osam krivičnih prijava i otićićete kao oni prije vas, ali ćete se razlikovati jer će protiv vas biti podnesene prijave”, rekao je Radulović.

Zašto nema Albanaca

Vaselj Siništaj iz Albanske perspektive negodovao je jer u glavnom gradu nema tužioca albanske nacionalnosti.

“U tužilaštvu ima onoliko Albanaca koji su ispunili uslove za taj angažman, i koliko ima interesovanja”, kazala je Čarapićka, i dodala da ih nema u glavnom, ali ima u drugim gradovima. Siništaj je od Čarapićke zatražio da mu odgovori šta se desilo sa postupkom zbog torture u policijskoj akciji “Orlov let”.

“O uspješnosti tužilašta i pravosuđa najbolji je dokaz što se sada ide na mijenjanje Ustava”, kazao je Siništaj.

O uspješnosti tužilaštva i pravosuđa najbolji je dokaz što se sada ide na mijenjanje Ustava

“Zašto su sudske odluke takve, nije pitanje za tužioca već za sud. Mi smo stranka u postupku i sudsku odluku moramo poštovati”, kazala je Čarapić.

Emilo Labudović je kazao da se vodi hajka protiv optuženih u slučaju “Zavala” i da se čak ne poštuju ni odluke Ustavnog suda. Istovremeno, rekao je on, aludirajući na Podgroicu, nekoliko kilometara “južnije” tužilaštvo se ne uključuje.

Labudović spas Crne Gore vidi u odlasku Ranke Čarapić sa funkcije vrhovnog državnog tužioca.

Mugoša: Krivokapiću nezgodno da polemiše činjenicama

Nakon što je pomenut, u salu je ušao i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

Navodeći da ne kriju presude u slučaju Carine, Mugoša je kazao da je prilika da saopšti ko je započeo priču i da, koga interesuje može da pogleda kompletan predmet "Carine" i odluke nadležnih organa.

"Tužilaštvo je dva puta dalo te odluke. Tužilaštvo je imalo jedan stav koji je podržalo vijeće Višeg suda u kojem su dominirale sudije Vrhovnog suda", kazao je on.

Mugoša je kazao i da će imati priliku da tuži ponekoga, dodajući da "misli na kolege poslanike".

Mugoša je govorio i o političkoj korupciji, koja, prema njegovim riječima "postoji, ali ne za pojedince, već za sve".

Kako ga je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić prekinuo, Mugoša je konstatovao da je Krivokapiću "nezgodno da sa njim polemiše činjenicama”, a Krivokapić uzvratio da ga Mugoša slobodno pita i da će na sva pitanja dobiti odgovor".

Kriminalitet u padu

Prema Izvještaju o radu Državnog tužilaštva u prošloj godini, koje je u parlamentu predstavila Čarapić, opšti kriminalitet u prošloj godini za 2,21 odsto manji u odnosu na prethodnu.

Ona je kao najznačajnije oblasti u kojima je zabilježen najveći pad kriminaliteta navela trgovinu drogama, bezbjednost javnog saobraćaja i nasilje u porodici.

Prema njenim riječima, prošle godine je bilo i manje ubistava, kao i da je zabilježen i značajan pad učinilaca krivičnih djela protiv javnog reda i mira.

Čarapić je kazala da statistika Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, bilježi pad učinilaca krivičnih djela na organizovan način za 34,78 odsto, ali i porast učinilaca najtežih koruptivnih krivičnih djela za 32,15 odsto.

Ona je navela da je skoro 86 odsto optužnica potvrđeno osuđujućim presudama sudova, što, kako je kazala, na najbolji način potvrđuje kvalitet rada Državnog tužilaštva.

Čarapić je istakla da su državni tužioci svjesni da će se napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija mjeriti i ostvarenim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Tužioci u tome moraju imati podršku nadležnih institucija, jer borba protiv teških oblika kriminala nije samo stvar državnog tužilaštva. Obrasce ponašanja koji generišu ove oblike kriminala, podrivajući ekonomiju i šteteći ugledu države, moguće je mijenjati samo zajedničkim odlučnim djelovanjem svih nadležnih institucija", kazala je ona.

Čarapić je podržala izmjene Ustave u vezi dalje samostalnosi i nezavisnosti tužilaštva, a založila se i za unapređenje materijalnog položaja tužilaca.

Bonus video: