Marković: Dobijamo udarnu pesnicu protiv kriminala i korupcije

članovi tima polagaće račune samo specijalnom tužiocu, koji njime rukovodi, a ne i direktorima Uprava i biće zaposleni u timu
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2011. 09:21h

“Specijalni istražni tim upravo je formiran i u toku su aktivnosti koje će ga definisati u jaku udarnu pesnicu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, saopštili su iz kabineta ministra pravde Duška Markovića.

Iako je bilo najavljivano da će se tim formirati na početku marta, iz te institucije objasnili su da taj rok nije bio "definisan, već načelan i okviran".

Krajem februara iz Vlade je saopšteno kako će tim početi da radi po novom konceptu i da predstavnici uprava više neće imati samo savjetodavnu ulogu tužilaca, koji rukovode postupcima, već će učestvovati u istragama i polagati račune samo specijalnom tužiocu, a ne i svojim direktorima.

Prema novom konceptu, članovi tima polagaće račune samo specijalnom tužiocu, koji njime rukovodi, a ne i direktorima Uprava i biće zaposleni u timu.

Iz Markovićevog kabineta tvrde da informacije do kojih se dolazilo zajedničkim istraživanjima u okviru tima, dok je radio po starom konceptu, nisu bile zloupotrebljavane.

Pojašnjava se kako je ključna razlika u konceptu rada starog i novog tima, to što je zajednički istražni tim funkcionisao na osnovu sporazuma između Vrhovnog državnog tužilaštva i Uprave policije, Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i imao je konsultativni, tj. savjetodavni karakter.

¨Dok će Specijalni istražni tim imati operativne i funkcionalne nadležnosti u predmetima organizovanog kriminala i korupcije", kaže se u odgovoru.

Bonus video: