Žiri “avi festa” odabrao “Reconstruction” Dušana Kasalice za najbolji film

Na ovogodišnjem “Avi Festu” u domaćoj selekciji je bilo prikazano 14 filmova, a u inostranoj devet.
51 pregleda 0 komentar(a)
Avi fest, Dušan Kasalica, Foto: Zoran Đurić
Avi fest, Dušan Kasalica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.06.2011. 13:38h

Po odluci žirija u čijem su sastavu bili Branko Baletić, Janko Ljumović, Ana Vukotić, Balša Brković i Igor Rakčević, za najbolji film u Domaćoj selekciji Avi festa proglašen je “Reconstruction”, autora Dušana Kasalice.

Najbolji film u inostranoj selekciji, po odluci publike je “Les Conviviaux” (Korisnici), autora Luisa Ezikmana iz Francuske.

Najbolji film po odluci publike na ovogodišnjem 6. “Avi Festu” je “Shooting Sarah Tate” u režiji Marka Erakovića.

Festival je završen sinoć u odličnoj atmosferi, proglašenjem pobjednika i koncertom podgoričkih bendova “Autogeni trening” i “Demodemols”.

Za najbolji film u inostranoj selekciji, po odluci stručnog žirija izabran je “Terrains Glissants” (Klizava zemlja), autora Fransoa Vogela. Specijalna nagrada za autorski doprinos “Avi Festu” dodijeljena je Gordani-Goci Nikač iz Podgorice.

Marko Eraković je nedavno završio filmsku i TV režiju na Univerzitetu "Roma Tre", u Rimu, a ovo je bilo njegovo prvo zvanično predstavljanje podgoričkoj publici. Publika je po riječima organizatora, ubjedljivo glasala za Erakovićev film.

"Veoma mi je drago što je publika pozitivno reagovala na film. I domaća i strana selekcija su bile pune odličnih filmova, među kojima bih izdvojio "Klizavu zemlju" kao vrlo zanimljiv vizuelni eksperiment. Smatram da je festival ovog tipa vrlo značajan za kulturni ambijent Podgorice, a svakako i Crne Gore, jer je upravo kratka video forma vrlo zahvalna za eksperimentisanje" istakao je Eraković u izjavi za “Vijesti”.

"Što se mog filma tiče, to je bio mali projekat koji sam realizovao uz podršku nekoliko prijatelja sa fakulteta tokom studija u Rimu, koji nije koštao praktično ništa, ali kome smo svi prišli sa punom posvećenošću, i mislim da je na kraju to ono na šta je i podgorička publika reagovala.

U ovom trenutku pripremam i svoj prvi dugometražni film, u saradnji sa studentima dramaturgije sa Cetinjske akademije i uz podršku Ministarstva kulture, čije bi snimanje trebalo da počne na jesen.

Nadam se da će publika vrlo brzo imati priliku da pogleda i taj film " rekao je Eraković i dodao da je “u domaćoj selekciji bilo par radova koji bi mogli biti odlični (kao) muzički spotovi, na primjer. Mislim da ovim mladim autorima treba pružiti šansu, i dozvoliti im da eksperimentišu i da se “igraju”, jer samo na taj način možemo dobiti nešto inovativno”.

Na ovogodišnjem “Avi Festu” u domaćoj selekciji je bilo prikazano 14 filmova, a u inostranoj devet. Festival je ove godine po mnogim ocjenama pokazao ozbiljnost i napredak u organizacionom smislu, a to je potvrdila i velika zainteresovanost publike.

Bonus video: