Vorholov Elvis za 30 miliona dolara

Jedini portret kralja roka u prirodnoj veličini naći će se na aukciji kod Kristija u Njujorku 17. maja
0 komentar(a)
Elvis Prisli portret, Foto: Printscreen
Elvis Prisli portret, Foto: Printscreen
Ažurirano: 09.04.2018. 09:30h

Portret američkog muzičara, kralja roka, Elvisa Prislija, koji je naslikao legendarni multimedijalni umjetnik Endi Vorhol, još sjutra se može vidjeti u londonskoj galeriji aukcijske kuće “Kristi” (Christie), a ubrzo bi na aukciji ‘kod Kristija’ mogao postići cijenu od oko 30 miliona dolara (nešto manje od 25 miliona eura), piše ‘Hot Springs Sentinel Record’.

Riječ je o jedinom portretu Elvisa u prirodnoj veličini pod nazivom “Dupli Elvis” (Double Elvis), prenosi Associated Press.

Portret prikazuje pjevača sa revolverom, onako kako se pojavio u vestern filmu “Plamteća zvijezda (Flaming Star)” iz 1960. godine, sa odrazom svog lika u pozadini.

Portret je izrađen u srebrno-crnoj tehnici, iz 1963. godine, a “Kristi” će ga ponuditi na aukciji u Njujorku 17. maja, zajedno sa još jednom Vorholovom slikom - “Najtraženiji čovjek broj 11, John Joseph H., Jr.”.

Kustos dijela za modernu umjetnost ove galerije i aukcijske kuće Aleks Roter izjavio je za da su slike “Kralj Rock ‘n’ Rolla i karijerni kriminalac” - “veoma pamtljive i rani su primjer Vorholovog iskrenog razumijevanja slave”.

Rekord za jedan Vorholov rad je 105 miliona dolara plaćenih za sliku “Silver Car Crash (Double Disaster)” na aukciji u Sotbiju 2013. godine, prenosi Associated Press.

Bonus video: