ŠAH: MEČ ŠAMPIONA

Đukić ispustio priliku za ribrejk, Kožul vodi

Đukić ispustio priliku da vrati brejk, sjutra igra bijelim figurama
63 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Đukić, Foto: ŠSCG
Nikola Đukić, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 05.04.2019. 00:01h

Šahovski "Meč šampiona" u galeriji Diplomatske kule „The Capital Plaza centra“, danas je u četvrtoj partiji donio i prvi remi i treba da je njim zadovoljniji Hrvat Zdenko Kožul (2611), koji je bijelim figurama bio na putu da vrati brejk crnogorskom prvaku, Nikoli Đukiću (2548).  Rezultat u "Meču šampiona" koji se igra u šest partija, sada je 2,5:1,5, u korist bivšeg evropskog prvaka iz Hrvatske.

Đukić je greškama u finišud ozvolio Kožulu da poslovičnom upornošću izbori remi i ne dozvoli povratak brejka.

Sjutra se u 16 sati igra peta partija,  a Šahovski savez je opisao tok današnjeg meča:

"U najavi meča, nagovjestili smo da će se u Diplomatskoj kuli u Capital centru u Podgorici, jedan protiv drugog naći dva velika borca, možda trenutno dva najveća šahovska fajtera na ovim prostorima. Tok meča prepun uzbudljivih partija je potvrdio naše mišljenje. U četvrtoj partiji Nikola Đukić je propustio da vrati brejk protivnika i ostvari pobjedu crnim figurama. Ljubitelji šaha u Crnoj Gori koji su pratili partiju putem interneta već su „vidjeli izjednačenje“ ali uporna odbrana Kožula i možda još više, neprecizna igra Đukića u finišu doveli su do prvog remija.

Opet je igrana grinfeldova odbrana. Kožul se otvorio omiljenim daminim pješakom a Đukić je, kao u prvoj partiji, izabrao otvaranje koje tek odnedavno ima na repertoaru. Vjerovatno je to posljedica rada sa Ivanom Sokolovom. Kožul je prvi skrenuo sa tokova prve partije, iako je u njoj zabilježio efektnu pobjedu, izabravši izuzetno oštru varijantu u kojoj je žrtvovao dva pješaka za inicijativu. Svaki potez u partiji je bio kao hod na ivici noža. Činilo se da su šanse bijelog bolje i da će se crni naći u teškoćama ali je bijeli propustio svoju šansu u 18 potezu. Nakon toga crni je konsolidovao svoj položaj i preveo igru u završnicu sa dva pješaka više. Obje strane su imale po topa i lovca, bijeli majoritet na kraljevoj a crni lanac slobodnih pješaka na daminoj strani. Kožul je aktivnom igrom figura pokušavao da kompezuje materijalnu prednost protivnika ne dozvoljavajući da se pokrene crni pješački lanac. Ipak svi smo očekivali da Đukić svoju materijalnu prednost pretvori u pobjedu ali je on nepreciznom igrom dozvolio prvu podjelu poena. Ostaje žal za propuštenom prilikom.

Juče smo šah uporedili sa tenisom ali ova partija, i čitav meč uopšte, više podsjećaju na duel boksera kojima je jedini cilj zadati što jači udarac ne vodeći računa o svojoj odbrani. Ređaju se žrtve pješaka, figura, lijepi taktički udari kao snažni direkti, aperkati, krošei...

Sjutra je na programu peta partija u kojoj Nikola Đukić ima bijele figure", zaključuje s eu saopštenju ŠSCG.