Aspirin smanjuje rizik od raka

Ovaj lijek čijih se 100 milijardi tableta popije na godišnjem nivou koristi se kod kardiovaskularnih i celebralnih oboljenja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2011. 16:35h

Aspirin, najprodavaniji lijek na svijetu koji se generacijama koristi za otklanjenje bolova različitog porijekla, smanjuje rizik od raka, poručuju britanski naučnici.

Ovaj lijek čijih se 100 milijardi tableta popije na godišnjem nivou otklanja bolove kod reumatizma i poliartitisa, ima antiinflamatorna svojstva, snižava povišenu temperaturu, pomaže kod glavoboja i migrena, koristi se kod kardiovaskularnih i celebralnih oboljenja.

Britanski tim stručnjaka je u oktobru prošle godine došao do zaključka da minimalna doza od 75 miligrama koja se redovno uzima više godina, smanjuje rizik od kolorektalnog raka za 24 odsto, a čak za 35 odsto od raka debelog crijeva.

U decembru prošle godine isti tim stručnjaka došao je do zaključka, na osnovu analize osam studija vršenih na 25.000 pacijenata, da se smrtnost zahvaljujuči efektu placebo oboljelih od raka koji su redovno uzimali aspirin tokom pet do dest godina smanjila za deset odsto.

Ukolko su pacijenti uzimali redovno tokom 20 godina ovaj lijek, zabilježeno je smanjenje smrtnost kod raka prostate za deset odsto, kod raka pluća za 30, kod kolorektalnog kancera čak za 40 odsto a kod raka kostiju za čitavih 60 odsto.

Dr Klod Melen sa Klinike "Sen Lui" u Parizu, međutim, upozorava, da se svakodnevno uzimanje aspirina preporučuje samo pacijentima sa visokim rizikom od dobijanja raka.

Ovaj lijek nije bezopasan posebno ako se uzima prekomjerna doza što može da dovede do trovanja, a u ekstremnim slučajevima i do smrti, upozoravaju francuski stručnjaci.

Bonus video: