Za srce opasni preljuba i seks bez zaštite

Loša vijest za noćne ptice. Iako možda spavate sedam sati, rizik od srčanog udara povećava se ako idete kasno na spavanje.
201 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 14:28h

Srčani udar vodeći ubica u Velikoj Britaniji i SAD-u. Od srca svakih šest minuta umre jedna osoba. Poznato je da na srce loše djeluju cigarete, debljina, manjak fizičke aktivnosti, ali evo nekih neke manje poznate faktore rizika.

Jedno špansko istraživanje otkrilo je kako ljudi koji dožive srčani udar između šest ujutro i podne imaju pedeset posto više oštećenja na srcu nego oni koji prežive srčani udar koji im se dogodio u popodnevnim satima. Razlog tome je krvni pritisak koji je drugačiji ujutro nego popodne.

Idete u krevet nakon ponoći

Loša vijest za noćne ptice. Iako možda spavate sedam sati, rizik od srčanog udara povećava se ako idete kasno na spavanje. Naime, istraživači sa zdravstvene klinike Misao u Japanu otkrili su kako muškarci koji idu na spavanje iza ponoći vjerovatno imaju sužene arterije, za razliku od onih koji idu u krevet prije ponoći.

Preljuba

Iako redovan seks može biti dobar za srce, istraživači sa Univerziteta Florence otkrili su kako oženjeni muškarci koji su prevarili supruge imaju veće šanse da dožive srčani udar od onih koji su vjerni. Jedan od razloga je taj što vjerovatno vode nesređen život, koji izaziva depresiju i samim tim veći rizik od srčanog udara.

Dehidracija

Kalifornijski naučnici sproveli su istraživanje na 20.000 zdravih muškaraca koje je pokazalo da će oni koji popiju više od pet čaša vode dnevno imati manje šanse da dožive srčani udar. Riziku od kardiovaskularnih oboljenja izlažu se oni koji popiju manje od dvije čaše vode tokom dana.

Seks bez zaštite

Kanadski istraživači kažu da se klamidija, seksualno prenosna bolest koja može pogoditi i muškarce i žene povezuje s većim rizikom od srčanog oboljenja. Naučnici smatraju kako klamidija može loše da utiče na imunitet, koji potom utiče na srce i može da dovede do upale, a potom do srčanog udara.

Naime, istraživači su otkrili kako česte upale mogu povećati rizik od raka i srčanog udara.

Živite sami

Danski istraživači upozoravaju kako osobe koje žive same imaju duplo veće šanse da dožive srčani udar od onih koji žive s partnerom.

Nučnici su istraživanje provodili na 138.000 odraslih osoba, a otkrili su kako žene iznad 50 i muškarci iznad 60 koji žive sami imaju veću mogućnost doživljavanja infarkta. Razlozi su slaba prehrana i pušenje koji su uobičajeniji među samcima.

Brzo ustajanje

Ležanje u krevetu da zadnjeg trenutka i potom naglo ustajanje povećavaju rizik od kardiovaskularnih problema.

Bonus video: